Με υπόμνημα που κατέθεσε στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) η ΓΣΕΕ ζητά την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της ILO, εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μνημονίου.

Ads

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κεντρικά ζητήματα της προσφυγής αποτελούν η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.

Ακόμα, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της τρόϊκας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Κατά τη συνάντηση επανέλαβε την πάγια θέση της συνομοσπονδίας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και κοινωνικά άδικα, δίνοντας έμφαση στις μειώσεις των συντάξεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ads

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον ιδιωτικό τομέα, η θέση που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας ήταν ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση, καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις, κά».