Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τα 42 άτομα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συνολικά από την αστυνομία έγιναν 96 προσαγωγές, από τις οποίες οι 42 εξελίχθηκαν σε συλλήψεις, ενώ οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ads

Επεισοδιακή ήταν η μεταφορά τους στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, καθώς μαθητές συγκρούστηκαν με άνδρες της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Mega, για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη 16χρονος ομογενής από τη Γεωργία, για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ έξω από την Πολυτεχνική Σχολή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ανήλικος φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα ατόμων, που μετά την απογευματινή πορεία στη μνήμη του Α.Γρηγορόπουλου, πετούσαν βόμβες μολότοφ κι άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Από νωρίς το απόγευμα η Αστυνομία προέβη σε δέκα προσαγωγές νεαρών, εκ των οποίων οι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Στα Χανιά, ελεύθεροι αφέθηκαν λίγο πριν τις 20:00 της Δευτέρας, δύο ανήλικοι μαθητές ηλικίας 13 ετών και ένας 28χρονος αδιόριστος εκπαιδευτικός, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πορεία για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία είχε κάνει συνολικά εννέα προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία. Για έξι από αυτούς δεν προέκυψαν στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος των άλλων τριών.

Ads

Οι δύο ανήλικοι μαθητές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, της πρόκλησης σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, της πρόκλησης εμπρησμού για την καύση κάδου απορριμμάτων, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και την κατηγορία της διατάραξης κοινής ησυχίας. Στους γονείς των δύο ανηλίκων απαγγέλθηκε η κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Κατά του 28χρονου αδιόριστου εκπαιδευτικού απαγγέλθηκε η κατηγορία της επίθεσης κατά αστυνομικού. Έξω από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που αποχώρησε μόλις έγινε γνωστό ότι οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

*Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Θεοδόση