Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσίοτητας, στην αιματηρή επίθεση εναντίoν μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα, εμπλέκεται και ο ιδιοκτήτης της έκτασης, καθώς τους απείλησε ότι αν επέμεναν στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους θα τους αφαιρούσε τη ζωή. Εν τω μεταξύ, τρεις παραβιάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και μία φορολοβική παραβίαση διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων της οικονομικής αστυνομίας στην περιοχή. Τη Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες, εναντίον των οποίων ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο οποίος επίσης κρατείται, κατηγορούμενος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ads

Το μεσημέρι της Τετάρτης, πριν την επίθεση, ο ιδιοκτήτης της έκτασης συναντήθηκε με ορισμένους από τους εργάτες και τους απείλησε ότι εάν επέμεναν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε, θα κινδύνευε η ζωή τους, σύμφωνα με το Mega.

«Δεν θα τη βγάλετε καθαρή» φέρεται να τους είπε. Μάλιστα, η σκηνή αυτή υπάρχει καταγεγραμμένη σε οπτικό υλικό από κινητό τηλέφωνο, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες, που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής και οδηγούνται στον ανακριτή τη Δευτέρα, ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στο έδαφος για εκφοβισμό των 200 περίπου μεταναστών, που ζητούσαν τα δεδουλευμένα των τελευταίων έξι μηνών. Οι τρεις επιστάτες κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κατά συναυτουργία, για βαριές σωματικές βλάβες, απειλή και παράβαση των νόμων περί όπλων και αλλοδαπών. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθησαν οι πιστολέρο της Μανωλάδας

Οι κατηγορούμενοι, που θα υποστηρίξουν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, έλαβαν την προβλεπόμενη κατά το νόμο προθεσμιά από τον ανακριτή την Παρασκευή, προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, οι επιστάτες αρχικώς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους εργάτες, τους έδωσαν εντολή να φύγουν από τον χώρο που είχαν συγκεντρωθεί κι όταν αυτοί δεν διαλύθηκαν, τότε πήγαν και έφεραν τα δύο κυνηγετικά όπλα και το πιστόλι, με τα οποία πυροβόλησαν εναντίον τους. Στη  συνέχεια εξαφανίστηκαν μέχρι την σύλληψή τους το πρωί της Παρασκευής. Μετά την σύλληψή τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Έλεγχοι της οικονομικής αστυνομίας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας

Ελέγχους σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, ξεκίνησε η οικονομική αστυνομία, με τη συνδρομή των τοπικών αστυνομικών και κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, μετά το αιματηρό περιστατικό σε βάρος αλλοδαπών εργατών. 

Όπως ανακοινώθηκε απο την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο διήμερο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 έλεγχοι και συγκεκριμένα σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Απο τους ελέγχους διαπιστώθηκαν μια παράβαση σε αγροτικό συνεταιρισμό, σχετικά με μη καταχώρηση εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ και δύο παρόμοιες παραβάσεις σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενώ συνελήφθη και ο υπεύθυνος της μιας εταιρείας.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ
 
Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τσούκαλη, τον περιφερειακό Σύμβουλο Χρήστο Σταυρόπουλο, τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας Βασίλη Μανδαράκη και τον Αριστομένη Χρόνη,επισκέφθηκε τη Μανωλάδα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των καλλιεργητών, με κατοίκους και μετανάστες.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ καταδίκασαν το πρόσφατο εγκληματικό γεγονός και δήλωσαν χαρακτηριστικά:
 
«Το τραγικό αυτό επεισόδιο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και χρειάζεται να αναδειχθούν με τον πιο έντονο τρόπο οι αιτίες που το δημιούργησαν. Έχουμε από τη μία την απουσία της πολιτείας για την εφαρμογή των κανόνων και της νομιμότητας στην περιοχή και από την άλλη την αδιαφορία όλων των τοπικών παραγόντων μηδενός εξαιρουμένου.
Στόχος δεν είναι μόνο να συλληφθούν οι ένοχοι, αλλά να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα φαινόμενα που διαδραματίζονται στην περιοχή και συνδυάζονται με την καλλιέργειας φράουλας. Η πολιτεία πρέπει να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες – λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής – για την νομιμοποίηση και την ασφαλιστική κάλυψη των μεταναστών ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο.
 
Κυβέρνηση, παράγοντες, κόμματα, καλλιεργητές, έχουν ευθύνη και οφείλουν να διαφυλάξουν την παραγωγή της φράουλας, σεβόμενοι όμως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους κανόνες της νομιμότητας. Η ΔΗΜΑΡ ήδη έχει προτείνει την άμεση έναρξη διαβούλευσης προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος».