Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα οι 2 αστυνομικοί και οι 3 ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον βασανισμό 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Σε βάρος των 5 αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία για βασανιστήρια κρατουμένου και κατάχρηση εξουσίας.

Ads

Όλοι τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ αντιμετωπίζουν την πειθαρχική ποινή της απόταξης, πέραν των ποινικών ευθυνών.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί της Πρωτοχρονιάς από το αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο ο 30χρονος Χιλιανός κρατούμενος, Πέδρο Ναβάρο. Έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και στα χέρια.

Το απόγευμα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για τις ενέργειες και παραλείψεις του αξιωματικού υπηρεσίας και των αστυνομικών του συγκεκριμένου τμήματος, ως προς τον χειρισμό του περιστατικού και ταυτόχρονα να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο κρατούμενος, οι ώρες ενημέρωσης του Διοικητή του τμήματος και της ιεραρχίας των προϊστάμενων υπηρεσιών, οι ενέργειες που έγιναν υπηρεσιακά και γενικά να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ads

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο αλλοδαπός κρατούμενος, το μεσημέρι της Πέμπτης διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα στη γλώσσα του και με χειρονομίες στον σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο, που βρίσκονταν εκεί, δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά. Βλέποντας αυτό, άλλος ειδικός φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Παρόντες ήταν ακόμη, ένας ειδικός φρουρός, και ένας αστυφύλακας που επίσης συνελήφθησαν, οι οποίοι δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

Ο 30χρονος είχε συλληφθεί την 23/12/2009 για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς φέρεται να επιτέθηκε σε πολίτη χρησιμοποιώντας σιδερένια λάμα. Στις 24/12/2009 είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος του όρισε ρητή δικάσιμο για τις 08-01-2010. Στη συνέχεια κρατείτο προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος του το μέτρο της διοικητικής απέλασης, καθώς δεν διαθέτει άδεια παραμονή στη χώρα.

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που επιτέθηκε σε πολίτη για μια θέση στάθμευσης

Παράλληλα, σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός που υπηρετούσε στο Τμήμα Κορίνθου, μετά από επεισόδιο που είχε με πολίτη στο Λουτράκι με αφορμή μία θέση στάθμευσης. Ο 40χρονος αστυνομικός φέρεται ότι εξύβρισε και απείλησε τον πολίτη με φαλτσέτα ύστερα από διαπληκτισμό για το παρκάρισμα.

Στη συνέχεια ο αστυνομικός τράπηκε σε φυγή και μετά από μια περίπου ώρα, παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου, όπου την ώρα που ενημέρωνε τον αξιωματικό υπηρεσίας για το περιστατικό, εμφανίστηκε ο πολίτης, ο οποίος αφού τον αναγνώρισε, υπέβαλλε σε βάρος του έγκληση για τις παραπάνω πράξεις.

Από το αστυνομικό τμήμα Λουτρακίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κατά 40χρονου αστυνομικού του αστυνομικού τμήματος Κορίνθου για απειλή, εξύβριση και παράβαση του νόμου περί όπλω. Ο συλληφθείς αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος και εις βάρος του διατάχθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.