Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, από την οποία προέκυψε πως δεν θα γίνουν τελικά απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική κατάθεση από την ΟΛΜΕ ζητήματος για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας. Οι καθηγητές θα είναι κανονικά στη θέση τους στις εξετάσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.
 
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων. Ωστόσο μέλη παρατάξεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών, αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, κλπ.), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας, και γι’ αυτό ζήτησαν από τους καθηγητές να ψηφίσουν αν υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.
 
Το 23% των ψήφων των ΕΛΜΕ (96 ψήφοι από 18 ΕΛΜΕ) ήταν υπέρ της πρότασης ότι υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για να σπάσει η επιστράτευση. Το 8% (32 ψήφοι από 9 ΕΛΜΕ) ήταν κατά και 69% των ψήφων (282 ψήφοι από 57 ΕΛΜΕ) ήταν «λευκό». Καθώς δεν υπήρξε πλειοψηφία 2/3 υπέρ μιας πρότασης, θεωρείται ότι οι ΕΛΜΕ δεν προέκριναν το σπάσιμο της επιστράτευσης.
 
Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα οι πρόεδροι αποχώρησαν, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοσταθμό Alpha 989, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παπαχρήστος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για την εξέλιξη, σημειώνοντας πως είχαν παράσχει κάλυψη «θα ήταν άλλες οι προϋποθέσεις, δεν υπήρχαν οι όροι να προχωρήσουμε σε ένα μέτωπο». Ανέφερε ακόμη ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενιαία γραμμή, ωστόσο «πολλοί καθηγητές που πρόσκεινται στη ΝΔ δε θέλουν να βλέπουν τον υπουργό Παιδείας ούτε ζωγραφιστό». 
 
Αρβανιτόπουλος: Στην ώρα τους οι εξετάσεις
 
Ο υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος επανέλβαε την Τετάρτη πως οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως «ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών».
 
«Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ευχόμενος «καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πως οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές μπορούν απρόσκοπτα να προσέλθουν στις πανελλαδικές, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.
 
Μηδενική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
 
Στο μεταξύ, δεν βρήκε ανταπόκριση το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε προς στήριξη των εκπαιδευτικών. Στην πλατεία Κλαυθμώνος εκτός από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτορεπόρτερ βρέθηκαν ελάχιστα άτομα, παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί στάση εργασίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ διερράγησαν μετά την άρνηση της πρώτης να εξαγγείλει απεργία αύριο, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ads