Την εκτίμηση ότι χωρίς δραστική περικοπή των δαπανών «νομοτελειακά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών όχι αργότερα από το 2012» εκφράζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Δράσης και πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος, καταγγέλλοντας ότι «το 2010 η κυβέρνηση δημιούργησε πρωτογενή ελλείμματα ύψους 11 δις ευρώ που κακώς χρηματοδοτήθηκαν από τη τρόικα».

Ads

Ο κ. Μάνος, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015, δηλώνει ότι «το κράτος φορολογεί αλύπητα για να μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί ανέπαφους σε όλη τους την αθλιότητα τον Δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ».

Εκτιμά, άλλωστε, ότι «από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ πρέπει να φύγουν περίπου 400.000, σε 3 έως 4 χρόνια», προτείνοντας 3τία υποχρεωτικής αργίας με καταβολή στον υπάλληλο του 70% των τακτικών αποδοχών του και παράλληλη δυνατότητα εύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος της 3ετίας, «ο υπάλληλος θα απολύεται οριστικώς λαμβάνοντας την αποζημίωση που ορίζεται για όσους απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δράσης χαρακτηρίζει ανεδαφικό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, «αν υιοθετήσει τον ρόλο του αγωνιστή κατά της κρατικής δαπάνης, θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλούς άλλους στο ΠΑΣΟΚ».

Ads

Αναφορικά με τις εκκλήσεις περί συναίνεσης, ρίχνει το γάντι στα δύο μεγάλα κόμματα: «Αν πράγματι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πιστεύουν σήμερα στην ανάγκη συναίνεσης, δεν έχουν παρά να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο ώστε η συναίνεση να καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία».

Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη με τον κ. Μάνο:

Πώς κρίνετε το φορολογικό σκέλος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου; Ποιες κατευθύνσεις υιοθετεί η Δράση για τη φορολόγηση στη σημερινή συγκυρία;

Η φορολογία πρέπει να είναι απλή για να είναι αποτελεσματική. Πρέπει επίσης να εδραιώνει την πεποίθηση στους φορολογούμενους ότι, κατά κάποιο τρόπο, είναι ανταποδοτική: «πληρώνω για να έχω αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας, κ.λπ». Τα φορολογικά του μεσοπρόθεσμου, αντί να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, απομακρύνονται. Το κράτος φορολογεί αλύπητα για να μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί ανέπαφους σε όλη τους την αθλιότητα τον Δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Ζητάτε επίμονα τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχετε επεξεργαστεί ένα 3ετές πρόγραμμα μετάβασης απολυμένων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Μπορείτε να το περιγράψετε;

Υποστηρίζω ότι το Ελληνικό πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία αν δεν περιοριστεί δραστικά η κρατική δαπάνη στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Όλες οι δαπάνες που θα κοπούν καταλήγουν στις τσέπες κάποιων ανθρώπων τα συμφέροντα των οποίων θα θιγούν. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί.

Εκτιμώ ότι από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ πρέπει να φύγουν περίπου 400.000. Σε 3 έως 4 χρόνια. Η πρότασή μου είναι, για να απαλυνθεί το σοκ, να μεσολαβήσει μια τριετία υποχρεωτικής αργίας κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα λαμβάνει το 70% των τακτικών του αποδοχών για να μην εργάζεται ενώ θα μπορεί να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή να συμμετάσχει σε κάποιο επιχειρηματικό σχήμα. Θα μπορεί επίσης, με συνδρομή του κράτους, να μετεκπαιδευτεί προκειμένου να διευκολυνθεί να βρει μια νέα δουλειά. Στο τέλος της τριετίας ο υπάλληλος θα απολύεται οριστικώς λαμβάνοντας την αποζημίωση που ορίζεται για όσους απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι θα αποτύχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; Επίσης, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι προωθείται η πώληση μετοχών του Δημοσίου, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων είναι αυτή την περίοδο ιδιαίτερα χαμηλή;

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδίως η χρονική του εξέλιξη δεν έχει λάβει υπόψη ότι η κυβέρνηση στους πρώτους 20 μήνες της θητείας της δεν έχει προετοιμάσει τίποτε σχετικό με τις αποκρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε αυτό ακριβώς το επιχείρημα για να ευχαριστήσει τον κ. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Είπε ο κ. Βενιζέλος ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πώληση του 17% της ΔΕΗ αν προηγουμένως δεν διαμορφωθεί το ενεργειακό περιβάλλον εντός του οποίου θα λειτουργεί η ΔΕΗ. Αλλά πως θα πουληθεί ο οργανισμός ύδρευσης Θεσσαλονίκης αν προηγουμένως δεν διαμορφωθεί το όργανο και το ρυθμιστικό περιβάλλον εντός του οποίου θα λειτουργεί το ιδιωτικό μονοπώλιο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης; Πως θα γίνει ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά το πρότυπο του Ελ. Βενιζέλος αν το κράτος δεν έχει προηγουμένως αποκτήσει την κυριότητα της γης όπου θα γίνει το αεροδρόμιο; Τα πιο πάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η τήρηση του καθορισμένου στο μεσοπρόθεσμο χρονοδιαγράμματος δεν είναι ρεαλιστική. Θα ήταν ίσως με χρονική υστέρηση 6-9 μηνών.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αξιών είναι και αυτές συνέπεια της έλλειψης προετοιμασίας. Τι αξία μπορεί να έχει η μετοχή της ΔΕΗ όταν οι αγορές γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ διοικείται σύμφωνα με τα συμφέροντα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του προέδρου της; Αν πριν από την αποκρατικοποίηση είχε αποκατασταθεί η διοικητική τάξη, με τη διοίκηση να διοικεί και τα συνδικάτα περιορισμένα στο ρόλο που έχουν τα συνδικάτα στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, είμαι βέβαιος ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα ήταν σε υψηλότερο επίπεδο.

Θεωρείτε ότι η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών είναι δυνατή να επιφέρει αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική; Προς ποια κατεύθυνση;

Το υπουργικό παρελθόν του κ. Βενιζέλου δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ως υπουργός διακρίθηκε για τις δαπάνες που πραγματοποίησε και τα βάρη που φόρτωσε στους φορολογούμενους. Θυμίζω την ετήσια πληρωμή 700 εκ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ. Έργο Βενιζέλου. Τα ακριβά και αργότερα άχρηστα ολυμπιακά ακίνητα είναι και αυτά έργο του κ. Βενιζέλου. Το ζητούμενο τώρα από τον υπουργό Οικονομικών είναι ο δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών. Το αντίθετο από ό,τι έκανε μέχρι τώρα. Υπέρ του κ. Βενιζέλου είναι το αναμφισβήτητο ρητορικό του χάρισμα και η έμφυτη αυτοπεποίθηση του. Αν υιοθετήσει τον ρόλο του αγωνιστή κατά της κρατικής δαπάνης, θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλούς άλλους στο ΠΑΣΟΚ.

Πώς προσεγγίζετε το ζήτημα της περιβόητης συναίνεσης και της εθνικής συστράτευσης εν μέσω της σημερινής συγκυρίας;

Το αίτημα για συναίνεση εμφανίζεται υποκριτικά από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης για όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν. Την ίδια τακτική ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Δικαιολογούσε την απραξία της στην έλλειψη συναίνεσης.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν επιχειρηματολογήσει και συμφωνήσει ότι η Ελλάδα, για να διοικηθεί, χρειάζεται ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Ακριβώς για το λόγο αυτό έχουν φιλοτεχνήσει εκλογικό νόμο που παράγει μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ε λοιπόν έχουμε αυτό που και τα δύο κόμματα επιδιώκουν: Μονοκομματική κυβέρνηση. Δεν έχουν καμιά μα απολύτως καμιά δικαιολογία. Οφείλουν να κυβερνήσουν χωρίς τις σαχλαμάρες περί συναίνεσης. Θέλουν τάχα να πιστέψουμε ότι μονοκομματικές κυβερνήσεις χρειαζόμαστε μόνο για να ξοδεύουν τα δανεικά και όχι για τα δύσκολα; Μακάρι να υπάρξει ΚΑΙ συναίνεση. Η απουσία της πάντως δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε απραξία. Αν πράγματι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πιστεύουν σήμερα στην ανάγκη συναίνεσης, δεν έχουν παρά να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο ώστε η συναίνεση να καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία.

Είστε σε θέση να προβλέψετε τη συνέχεια της ελληνικής δημοσιονομικής περιπέτειας; Επίσης, ποιες ευθύνες εντοπίζετε ως προς το ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων και τι συνιστάτε γενικότερα για τη διαχείριση του χρέους των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης;

Αν δεν υπάρξει δραστική περικοπή των δαπανών, φοβάμαι ότι νομοτελειακά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών όχι αργότερα από το 2012. Η ευθύνη των ευρωπαϊκών κρατών και του ΔΝΤ είναι ότι από την πρώτη στιγμή δεν κατέστησαν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τα καινούργια πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργεί η κυβέρνηση. Το 2010 η κυβέρνηση δημιούργησε πρωτογενή ελλείμματα ύψους 11 δις ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από τη τρόικα. Κακώς. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες είναι αυξημένες σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο πεντάμηνο, παρά τις δήθεν «περικοπές». Η τρόικα δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει τα νέα ελλείμματα. Μόνο έτσι θα συνετιστεί η κυβέρνηση και θα περικόψει τις προκλητικές κρατικές δαπάνες.