Τη συγκρότηση 5 Ειδικών Ομάδων Εργασίας με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από απόφαση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σύσκεψη για τα δημόσια έσοδα, τα οποία, όπως παραδέχτηκε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίζουν υστέρηση ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων. Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα οι πέντε Ειδικές Ομάδες Εργασίας:

1. Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το Ν. 3842/2010.

Ads

2. Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

3. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογούμενων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).

4. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών

5. Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. & Φ.Μ.Υ.)

Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι 18 μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.