Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιρατσιστικό νόμο, την οποία υπογράφει πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στη Βουλή. Η πρόταση νόμου προβλέπει αυστηρές διώξεις για εγκλήματα ρατσισμού, επιβολή κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων, προβλέψεις για προστασία των θυμάτων αλλά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Νομοθετική πρόταση αναμένεται να καταθέσουν και οι ΑΝΕΛ. 

Ads

Στο μεταξύ σήμερα, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση νόμου για τον ρατσισμό κατά των Ελλήνων προκαλώντας κατ’ αρχήν τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (World Jewish Congress) σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ αίρουν την αντίθεσή τους στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
 
Σύμφωνα με το ΠΕΣ η μεταβολή οφείλεται στην ευρεία καταδίκη της στάσης του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπ. Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης επισήμανε τη δυνατότητα σύγκλισης των διαφορετικών προτάσεων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε πολιτική κόντρα. 

Με δέκα βασικά σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ
 

Δέκα άρθρα περιλαμβάνει η πρόταση νόμου για την «καταπολέμηση των εγκλημάτων με ρατσιστικά κριτήρια», που κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Ads

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «με τις ρυθμίσεις της παρούσας πρότασης νόμου δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο ποινικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και, ταυτόχρονα, προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων. Σκοπός είναι η σαφής οριοθέτηση της αξιόποινης πράξης και η διασφάλιση των εγγυήσεων ώστε να επιτυγχάνεται η δίωξη των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Με την πρόταση νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων:

 

  • Ορίζεται το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
  • Εισάγεται αυτοτελής επιβαρυντική περίσταση για την τέλεση των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
  • Προβλέπεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπαγγέλτως, ενώ η καταδίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
  • Θεσπίζεται ως παρεπόμενη ποινή, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμελήματα στις περιπτώσεις καταδίκης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.
  • Ορίζεται η  ευθύνη και προβλέπονται κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.
  • Προβλέπεται πλαίσιο προστασίας θυμάτων, και ειδικότερα, προστασία από απέλαση και κράτηση θυμάτων και μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων.
  • Προβλέπεται η δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας και κατοχυρώνεται δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
  • Συστήνεται Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού, που υπάγεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μεταξύ άλλων, εκπονεί προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εισαγγελικών, δικαστικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.
  • Στο πλαίσιο της Επιτροπής, συστήνεται εθνικό δίκτυο καταγραφής και καταγγελίας εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες αρχές και δημόσιοι φορείς.
  • Προβλέπονται ειδικές διαδικασίες εποπτείας και λογοδοσίας των δημοσίων υπηρεσιών. 

Ως προς την ανάγκη κατάθεσης της πρότασης νόμου στη Βουλή, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά στην «κατακόρυφη αύξηση των ρατσιστικών εγκλημάτων στη σημερινή συγκυρία που προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφαιρεί και απειλεί ζωές, και υποσκάπτει ευθέως τη δημοκρατία και τα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας».

«Η πλημμελής ανταπόκριση των Αρχών καταδεικνύει ότι η ενίσχυση του ρατσισμού δεν σχετίζεται μονοσήμαντα με την οικονομική κρίση και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ρατσισμού περιορίστηκε στο Ν. 927/1979, νόμο που ψηφίστηκε σε μια πολύ διαφορετική ιστορική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία, αυτή των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης και που προέβλεψε την ποινική απαξία της έκφρασης ρατσιστικών ιδεών, όχι όμως και της τέλεσης πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στο Κρίση-μο σεμινάριο με θέμα «Ρατσισμός και Αντιρατσισμός: Ποια πρέπει να είναι η θέση της Αριστεράς», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, αναφορικά με την κατάθεση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του κόμματός της σημείωσε ότι «κανένα νομοσχέδιο δεν θα περάσεις από τις επιτροπές. Το κάναμε για να καταγράψουμε τις θέσεις μας».

Οι διαφορές με τις άλλες νομοθετικές προτάσεις
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πρόταση νόμου του κόμματος εστιάζει στην καταδίκη αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να διακινδυνεύει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Επιπλέον, προβλέπει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων, που αποτελεί εγγύηση και προϋπόθεση για την αποτελεσματική δίωξη εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά τις διαφορές από την πρόταση νόμου της ΝΔ σημειώνουν ότι η πρόταση του κυβερνητικού κόμματος «υπαναχωρεί και από την ήδη ισχύουσα, και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, νομοθεσία. Πρόκειται για εντελώς προσχηματική πρόταση. Εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Αναφέρεται μόνο σε βία κατά προσώπου και όχι κατά ομάδας προσώπων. Δεν προβλέπει κανένα πλαίσιο προστασίας για τα θύματα».
 
Για την πρόταση των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σημειώνουν «κινείται στο πνεύμα του ν. 927/1979. Ο νόμος αυτός κατέστη ανενεργός λόγω του ασαφούς πεδίου εφαρμογής του. Εν προκειμένω, η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν εστιάζει στο δράστη των πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά στον υποκινητή τους. Πιο συγκεκριμένα: Η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ιεραρχεί την καταδίκη του ρατσιστικού λόγου (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, δημόσιος εγκωμιασμός και άρνηση εγκλημάτων) υψηλότερα σε σχέση με τη ρατσιστική πράξη. Έτσι, α) η πρόταση προσκρούει στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες έκφρασης και λόγου, β) ηρωοποιεί ως διωκόμενους τους κήρυκες του ρατσισμού και κυρίως γ) αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα σήμερα, δηλαδή την εξάπλωση της οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Αδύναμο και αναποτελεσματικό, τέλος, είναι και το πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων που προβλέπει».

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ