Στη Βουλή διαβίβασε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ.Κατσιρώδης, τη δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες για υπερτιμολογημένη μίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τού τέως αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Ads

Παράλληλα, ο κ. Κατσιρώδης διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα αντίγραφα των υπομνημάτων του κ. Μαρκογιαννάκη, στα οποία αναφέρει τους ισχυρισμούς του επί του επίμαχου ζητήματος της μίσθωσης των ελικοπτέρων.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εξάλλου, έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορά την υπερτιμολόγηση συντήρησης πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά του σημερινού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα, για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί ακόμη κατά αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για άμεση συνέργεια στην απιστία και κατά υπάλληλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για απλή συνέργεια στην απιστία.