Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της αργά σήμερα το απόγευμα, τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη στο ζήτημα του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, που τελικά αποσύρθηκε, και προέβλεπε την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.

Ads

Ειδικότερα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η παροχή έννομης προστασίας στον πολίτη αναγνωρίζεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ οριστικής και προσωρινής έννομης προστασίας».
 
Η κατάργηση, δια νόμου, της ισχύος των δικαστικών αποφάσεων, τονίζουν οι δικαστές, «συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του Συντάγματος, αφού οδηγεί αφενός μεν σε εξάλειψη των δια της δικαστικής οδού αναγνωρισμένων ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αφετέρου δε σε αυθαίρετη ανατροπή της συνταγματικά αναγνωρισμένης διάκρισης των εξουσιών και σε βίαιη περιστολή εκ μέρους της νομοθετικής λειτουργίας των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της δικαστικής λειτουργίας».
 
Τέλος, καταλήγει η Ένωση, «με συντομότατη (μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών) τροποποίηση άλλης, συναφούς με το ζήτημα της προστασίας της εργασίας διάταξης (του άρθρου 64 Ν. 4139/20.3.2013) δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση ότι οι προτεινόμενες διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου κάθε άλλο παρά στην προστασία των εργαζομένων αποβλέπουν».