Την κλήση ως μάρτυρα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Ads

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι καλείται για να βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «από κοινού μπορούμε να προσδιορίσουμε τον προσφορότερο τρόπο για την κατάθεσή σας».

Αυτή η διατύπωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, που επέμεναν ότι θα πρέπει απλά να ανακοινωθεί η κλήτευσή του.

Οι βουλευτές της Αριστεράς που μετέχουν στην Επιτροπή, κρίνουν πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Κώστα Καραμανλή, να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή, είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της, με υπόμνημα.

Ads

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας την διατύπωση που επέλεξε, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».

Την πρόταση να κληθεί ως μάρτυρας ο Κώστας Καραμανλής είχε αρχικά διατυπώσει το ΛΑΟΣ, ενώ σημειώνεται ότι από την επιτροπή έχει αποχωρήσει η ΝΔ.

«Η ‘’πράσινη πολυκατοικία’’, αποφάσισε με πρωτοβουλία του «θυρωρού» της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Κώστας Καραμανλής…», δηλώνει η ΝΔ.