Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα του «λουκέτου» στην ΕΡΤ, καθώς εισάγεται προς συζήτηση η τροπολογία του ΚΚΕ με την οποία ζητείται η ακύρωση – και μάλιστα αναδρομικά – τόσο της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όσο και της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων που τάχθηκαν κατά του λουκέτου της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και να καθορίσει τη στάση της από δω και πέρα. Στις 12:00 συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση διεξάγεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Ads

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του «Ερρίκος Ντυνάν». Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναβάλει την ψηφοφορία, καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος δικαιούται, βάσει του κανονισμού της Βουλής να απορρίψει την τροπολογία χωρίς να τη θέσει σε συζήτηση.

Το ΚΚΕ πάντως εμφανίζεται αποφασισμένο να ζητήσει ακόμη και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να τεθεί σε συζήτηση η τροπολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για το άρθρο 101 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι αν υπάρχει αμφισβήτηση για το αν εισάγεται ή όχι μια τροπολογία σε συζήτηση, τότε ο πρόεδρος ερωτά τη Βουλή που αποφαίνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση.

Το άρθρο 101 του Κανονισμού ορίζει επίσης ότι «αμφισβητήσεις κατά το άρθρο 74 παρ. 5 εδάφιο γ΄του Συντάγματος, αναφορικά με το αν τροπολογία σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου υποβάλλονται από τον αρμόδιο Υπουργό ή γραπτώς από το 1/10 του συνολικού αριθμού των βουλευτών».

Ads

Πάντως, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία και στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, την Πέμπτη και αρμόδιος για την αποδοχή ή μη της τροπολογίας είναι ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και είναι πιθανόν να αποδεχτεί την τροπολογία.

Σε περίπτωση που η τροπολογία τεθεί σε συζήτηση και κατόπιν υπερψηφιστεί, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η Πράξη και κατά συνέπεια παύουν να ισχύουν τα όσα δέχεται στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προτάσεις νόμου με παρόμοιο περιεχόμενο έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινή το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο να υπερψηφίσει την τροπολογία, σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και απορρίπτει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» είχε δηλώσει από το στούντιο της ΕΡΤ.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αλλά όλους του οργανισμούς του Δημοσίου, δίνοντας το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων. Αυτό δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά για τη στάση των δυο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθοριστεί από την απόφαση που θα λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. 
 
Στη χθεσινή «σύσκεψη των τριών» δεν ελήφθησαν αποφάσεις και κανονίστηκε νέα σύσκεψη για την Τετάρτη με τους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν άμεσα την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και τον Αντώνη Σαμαρά να «διαβάζει» διαφορετικά την απόφαση.
 
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε δηλώσεις του στο mega, να ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΚΚΕ.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνεται: «Στο νομοσχέδιο, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπρόθεσμα την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση με υπουργική απόφαση -και μάλιστα ερήμην της Βουλής – εκατοντάδων δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς επίσης και για την κατάργηση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων».
 
«Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην τεθεί για ψήφιση η τροπολογία αυτή» τονίζει το ΚΚΕ, το οποίο αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.