Έρευνα για το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αγίου Όρους, όπως αυτή που ήδη έχει ξεκινήσει για το Βατικανό, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή βασίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP /10/1319, 12 Οκτ. 2010) ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Ιταλίας για φορολογικά προνόμια του Βατικανού για “εξαιρέσεις και φορολογικές απαλλαγές υπέρ εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που “αναπτύσσουν και εμπορικές δραστηριότητες”. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτού του είδους η μεταχείριση αποτελεί “επιλεκτική ευμενή μεταχείριση” και ουσιαστικά “παρέχει παράνομες κρατικές ενισχύσεις με την μορφή φορολογικών εξαιρέσεων σε δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα”, παρέχοντας έτσι “άδικο πλεονέκτημα” υπέρ των εκκλησιαστικών εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται στην ανωτέρω έρευνα της Επιτροπής για το φορολογικό καθεστώς στην Ιταλία, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα “εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους τα οποία είτε απαλλάσσονται από φόρους είτε τυγχάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης”, ακόμα και για εμπορικές και κτηματομεσιτικές δραστηριότητες.

Καταλήγοντας την ερώτησή του, καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το φορολογικό καθεστώς, για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα/ οντότητες και τις Μονές του Αγίου Όρους στην Ελλάδα, που συνδέονται με άσκηση εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων αυτών των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όπως κάνει και με την περίπτωση της Ιταλίας» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ads

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους “ό,τι παρανόμως αφαιρέθηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης” δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τις εκκλησίες του Γαλατά και ό,τι άλλο παρανόμως μας αφαιρέθηκε” επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στην ομογένεια από το ναό των Ταξιαρχών στη Στένη με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της νέας συντονιστικής επιτροπής που θα διεκδικήσει την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας.

“Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερον από αυτά που μας ανήκουν” πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραπέμποντας σε πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Ιδρύματα της ομογένειας, όπως η Μεγάλη του Γένους Σχολή ή το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Ο νέος νόμος για τα ιδρύματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν αποκατέστησε τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. “Ιστορική απόφαση” χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, την εκλογή της νέας συντονιστικής επιτροπής που θα διεκδικήσει την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας ο Παντελής Βίγκας, μέλος της διοίκησης των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Το νέο όργανο το οποίο θα ονομάζεται “Σύνδεσμος Υποστήριξης Ιδρυμάτων της Ρωμαίικης Κοινότητας” και θα αποτελείται από τα μέλη των ιδρυμάτων της μειονότητας, σύμφωνα με τον Γιώργο Στεφανόπουλο, κοσμήτορα του πολυτεχνείου Ισίκ και πρόεδρο της κοινότητας της Χαλκηδόνας, “το σώμα αυτό θα συντονίσει και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες εθελοντών που με προσωπικό κόπο προσφέρουν στην ομογένεια”.

“Ελπίζουμε ότι και το συντονιστικόν όργανον για τα πράγματα της Ομογενείας το οποίον απεφασίσθη να συγκροτηθεί μόλις χθες, πολύ σωστά και πολύ δίκαια, και αυτό θα βοηθήσει τις επί μέρους Κοινότητες, τα επί μέρους Ιδρύματά μας να συντονιστούν και να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο με αλληλεγγύη, με ομόνοια, με αγάπη κάτω από τη σκέπη της Μητρός Εκκλησίας για να καταλήξουμε σε δίκαιες λύσεις” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.