Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προγραμματίζει συνεδριάσεις για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διερευνήσει τα φαινόμενα της πολιτικής βίας και αμφισβήτησης των πολιτικών.

Ads

Σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας περιέγραψε το πλαίσιο της συζήτησης και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών – μελών της Επιτροπής με τις οποίες ουσιαστικά άνοιξε η σχετική κουβέντα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά από τις εκλογές (Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών) θα κληθούν στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα γίνει ακρόαση φορέων, η γνώμη των οποίων εκτιμάται πως θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην καλύτερη αξιολόγηση του φαινομένου της βίας και των αιτιών που την προκαλούν.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, οι απόψεις σύγκλιναν υπέρ του να διερευνηθούν οι κοινωνικοί παράγοντες του φαινομένου της βίας όπως εκδηλώνεται σε περιπτώσεις παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και στα γήπεδα.

Ads

Κοινή ήταν επίσης η αντίληψη πως το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας είναι σε γενικές γραμμές επαρκές και συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι η αποφασιστική εφαρμογή του και ενδεχομένως η επανεξέταση κάποιων διατάξεων που αποδεικνύονται “χαλαρές”.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να διερευνηθεί και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογραφικών τοποθετήσεων που επιβραβεύοντας τις εκδηλώσεις βίας οξύνουν το φαινόμενο.

Από το κυβερνών κόμμα, ο Σήφης Βαλυράκης τόνισε πως η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όπως υποχρέωση της είναι και η ενεργοποίηση κατασταλτικών μηχανισμών. “Να δούμε επιτέλους ποιος κλείνει τον δρόμο και μαζί και τον οικονομικό δρόμο της χώρας. Να δούμε ποιος παίρνει την ευθύνη για 8.000 ματαιώσεις στην πλατεία Συντάγματος από τουρίστες ή για το ότι ξηλώνονται τα μάρμαρα στο κέντρο της Αθήνας”, ανέφερε.

“Η Δημοκρατία δυστυχώς έχει αποκλειστεί από τον λαό”, επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για την “κατακραυγή στο πολιτικό σύστημα”. “Μιλούν και φλυαρούν όλοι για τα κόμματα αλλά, κόμματα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα” και πρόσθεσε πως “η ιστορία θα κρίνει αυστηρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου που όφειλαν και μπορούσαν να οργανώσουν αυτές τις δύο μεγάλες παρατάξεις σε σύγχρονα, μεγάλα, δημοκρατικά κόμματα αρχών”. Προέβλεψε πως δεν θα αλλάξει τίποτε σε αυτή τη χώρα αν δεν ξεκινήσει από το μηδέν η οργάνωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας και κατήγγειλε ότι “κανάλια ως ΄ελευθέρα Κέρκυρα΄ προπαγανδίζουν συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια πολιτικών και όταν κάποιος τους πει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος τον καταγγέλλουν για φασισμό”.

Το θέμα δεν είναι οι προπηλακισμοί κατά των βουλευτών. Η βία είναι θέμα κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό”, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Πρόσθεσε πως “σήμερα έχει χαθεί ο στοιχειώδης σεβασμός στους κανόνες κοινωνικής συμβίωσης” με τις καταλήψεις, το κλείσιμο των δρόμων, τους προπηλακισμούς και τις καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Άδικη” χαρακτήρισε την εικόνα των πολιτών για τους πολιτικούς, η Θεοδώρα Τζάκρη και ομολόγησε πως είναι “πολυτελής” ο τρόπος παραπομπής πολιτικών στη δικαιοσύνη, όπως και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παραγραφή αδικημάτων γι΄ αυτούς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Τραγάκης τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν και τα κοινωνικά αίτια που δημιουργούν τη βία, και κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με τα φαινόμενα βίας που νεκρώνουν την Αθήνα και προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό.

Αντιλαμβάνομαι ίσως το μένος κατά του Κοινοβουλίου και εναντίον των πολιτικών, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να βεβηλώνεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που το σεβάστηκαν ακόμη και οι κατακτητές”, συμπλήρωσε ο κ. Τραγάκης και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές για το ιδιώνυμο της κουκούλας. “Δεν ακούγεται τίποτε για τους δύο αστυνομικούς που είναι ακόμη στην εντατική από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τους τριακόσιους αστυνομικούς που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία”, επισήμανε.

Ολισθαίνουμε σε μια καθίζηση πολύ επικίνδυνη. Το μπλόκο και η εισβολή στη Βουλή ήταν επιχειρησιακά σχεδιασμένη. Φτάνει πια η αγιοποίηση των αγανακτισμένων”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας και αναρωτήθηκε “αν θα μείνουμε ανεκτικοί μπροστά στη διδασκαλία και πράξη του νόμου του Λίντς; Ή αν θα μείνουμε ανεκτικοί στις τηλεμοιρολογίστρες που επαινούν, συνηγορούν ή υποθάλπουν τη βία”.

Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και πρέπει να δούμε γιατί δεν εφαρμόζεται“, ανέφερε ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνοντας ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών οι πρυτανικές αρχές για το πανεπιστημιακό άσυλο και η ΕΣΗΕΑ για τον τρόπο που αναφέρονται στα θέματα της βίας.

Φτιάξαμε μία κοινωνία σχετικής ανομίας με όλες τις έννοιες“, ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ζητώντας να συζητηθεί στην Επιτροπή και το φαινόμενο της βίας στους πολίτες από μετανάστες. “Βία είναι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ο κάτοικος του Άγιου Παντελεήμονα ή των Εξαρχείων. Βία είναι και ο τραυματισμένος αστυνομικός που θα περάσει στα ψιλά των εφημερίδων”, παρατήρησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ζητώντας να ερευνηθεί και ο ρόλος των ΜΜΕ απέναντι στα φαινόμενα των επιθέσεων σε βάρος πολιτικών.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε πως η πρόταση του πρωθυπουργού για τη διακομματική αυτή συζήτηση “κατατέθηκε υποταγμένη στο βωμό μιας επικοινωνιακής σκοπιμότητας, τις ημέρες, δηλαδή, που στελέχη της κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία σύμφωνα με την οποία για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα τραμπούκων”.

Στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση δεν συμμετείχε η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη λόγω της πολιτικής αντίθεσης που έχει εκφράσει εξαρχής το ΚΚΕ για τη συζήτηση αυτή.