Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Ελιέζερ Μαρόμ, αρχηγός του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού που διέταξε την επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», η οποία ζητά τη σύλληψή του, τονίζοντας ότι εκκρεμεί εις βάρος του μηνυτήρια αναφορά.

Ads

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Μαρόμ βρίσκεται στην Ελλάδα από την Κυριακή, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του. «Δεν είναι μόνο ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για τη δολοφονική επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας, τις δολοφονίες, την πειρατεία, τους τραυματισμούς, τους βασανισμούς, την απαγωγή και αυθαίρετη κράτηση, την πειρατεία πλοίων και την κλοπή αντικειμένων μέσα σε αυτά κ.λπ. Είναι και ένας από τους ισραηλινούς υπεύθυνους στους οποίους 33 επιβαίνοντες στα πλοία Ελεύθερη Μεσόγειος, Σφενδόνη και Μάβι Μάρμαρα και 2 πλοιοκτήτριες εταιρίες κατέθεσαν δια των πληρεξουσίων τους δικηγόρων ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ – ΕΓΚΛΗΣΗ ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 2/7/2010 για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους», επισημαίνει η Πρωτοβουλία.

Τα πλοία της αποστολής, μεταξύ αυτών ένα φορτηγό με ελληνική σημαία και ένα ελληνικής ιδιοκτησίας επιβατηγό, εμποδίζονται να αποπλεύσουν από το Ισραήλ, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της Ισραηλινής και Ελληνικής πλευράς ότι υπήρξε συμφωνία αποδέσμευσής τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, τονίζεται ότι συνεχίζουν να παρακρατούνται ελληνικά διαβατήρια και συνεχίζουν να παρακρατούνται και ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται παρανόμως προσωπικά αντικείμενα αξίας των επιβαινόντων (κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα).

«Καλούμε τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές να πράξουν το καθήκον τους, καλώντας για κατάθεση τον εγκληματία, αρχηγό του Ισραηλινού Ναυτικού Ελιέζερ Μαρόμ και ασκώντας την προβλεπόμενη δίωξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads