Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε σχετικά με το βίντεο που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και αφορούσε επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην οδό Όθωνος αρ. 10.

Ads

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής: Τα άτομα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο με πολιτική περιβολή είναι ιδιώτες, εργαζόμενοι της Ε.ΘΕ.Λ., οι οποίοι την Τρίτη το μεσημέρι (28-06-2011) συμμετείχαν σε πορεία στην πλατεία Συντάγματος και εγκλωβίστηκαν, επί δίωρο περίπου, εντός στοάς επί της οδού Όθωνος, μετά από επίθεση και βιαιοπραγίες, που δέχθηκαν από μεγάλο αριθμό αγνώστων.

Ιδιώτες που αντελήφθησαν το περιστατικό αλλά και οι ίδιοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετέβη στο σημείο και αφού τους απεγκλώβισε τους οδήγησε με ασφάλεια στο δεξί φυλάκιο της Βουλής (Όθωνος). Στο σημείο παρέμειναν επί είκοσι λεπτά περίπου και μετά αποχώρησαν.

Παράλληλα, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας για να παραστεί στην τελετή ονοματοδοσίας στη μνήμη του αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα δήλωσε: “Στη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα η Ελληνική Αστυνομία είναι σύγχρονος δημοκρατικός θεσμός, ασπίδα της κοινωνίας ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Αυτή είναι η αποστολή της στα πλαίσια του συντάγματος και του κράτους δικαίου. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται με εμμονές μετεμφυλιακές, ούτε με πολιτικά στερεότυπα που ανήκουν σε άλλες εποχές, άλλες κοινωνικές και οικονομικοπολιτικές συνθήκες”.

Ads

Επίσης, ο Μανώλης Όθωνας είπε ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν υπάρχουν ενέργειες που ξεφεύγουν από τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής και επιχειρησιακής δράσης της ΕΛΑΣ όμως , πρόσθεσε, είναι όχι μόνο άδικο, όχι μόνο υπερβολικό, καθόλου χρήσιμο να εστιάζουμε σε μεμονωμένες και αποσπασματικές τέτοιες ενέργειες χάνοντας τη συνολική εικόνα, την ουσία του θέματος.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του στην ίδια τελετή, τόνισε ότι αναφορές για εξωθεσμική δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας προσβάλλουν βάναυσα το σύνολο του προσωπικού της.

Ζούμε, είπε, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και προκλήσεων για όλους μας. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα, πρωτοφανή για την πατρίδα και την κοινωνία, που προκύπτει από τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, την αποξένωση, τις νέες ανισότητες που προκαλούν η φτώχεια και ο φανατισμός, αλλά ακόμα και από τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που πολλές φορές ρευστοποιεί “αξίες” και συμπεριφορές ενώ διαβεβαίωσε ότι, στην κρίσιμη για την Πατρίδα αυτή περίοδο, “η ΕΛΑΣ είναι αυστηρά προσηλωμένη στην τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών”.