Ads

Στην Αθήνα έφθασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για διήμερη επίσκεψη εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται δυόμιση μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε βάρος της ακτιβιστικής νηοπομπής για τη Γάζα. Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του. Αντιδρούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ -εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα. Διαβάστε επίσης: Με τη συνδρομή της Μοσάντ ο Νετανιάχου στην Αθήνα.

Ο Μ. Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, κατέλυσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αύριο, ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος νωρίτερα το πρωί θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Νετανιάχου θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Το βράδυ της Κυριακής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Ισραήλ εκτελούσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες διακόπηκαν μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η επίσκεψη Νετανιάχου γίνεται εν μέσω απεργίας των Ισραηλινών διπλωματών, οι οποίοι ζητούν αύξηση των μισθών τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της διπλωματικής ένωσης του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τη Μοσάντ ότι οργάνωσε την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, στη θέση των ισραηλινών διπλωματικών υπηρεσιών.

Αντιδράσεις

Τη δυσαρέσκεια των κομμάτων της Αριστεράς και άλλων οργανώσεων έχει προκαλέσει η επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα, εξού και αντίστοιχες διαδηλώσεις το απόγευμα. Ενημέρωση για τις διαδηλώσεις εδώ.

«Να εκδηλώσει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη χώρα μας, να καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό – ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής», καλεί τους πολίτες το ΚΚΕ, το οποίο καλεί σε συγκέντρωση στις 7:30 το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ανεπιθύμητο στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Το να επιλέγει ειδικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας την αναθέρμανση των οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εμπλοκή και της Ελλάδας στα καταστροφικά αδιέξοδα της ισραηλινής επιθετικότητας. Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποβλέπει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές κακές τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, σχεδιάζει κοντόφθαλμα. Αν πάλι έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου, προκειμένου να βγει το Ισραήλ από την απομόνωση, προσφέρει κακές υπηρεσίες στην ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο».

Η Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων κατά της επίσκεψης Νετανιάχου, η οποία εκτιμά πως η επίσκεψη «αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και ότι η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ «σε μια στιγμή που βρίσκεται πιο έκθετο από ποτέ στη διεθνή σκηνή», διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε, το πρωί της Κυριακής ακτιβιστές ανάρτησαν την παλαιστινιακή σημαία στο βράχο της Ακρόπολης.

Αυστηρή προειδοποίηση Ομπάμα στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθειας αμερικανικών όπλων.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο», αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ως πηγή ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα, ή μη, να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τονίζεται από τον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος τηρεί ανωνυμία.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο του ΡΚΚ , το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, συμπληρώνει η εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ταγίπ Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του αναφορικά με την ισραηλινή επίθεση στην ακτιβιστική αποστολή.