Στην Αθήνα συναντώνται το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους. Σύμφωνα με την Μαρτίν Ομπρί, επικεφαλής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Σάββατο στην Αθήνα, πρόκειται να υιοθετηθεί ένα σχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται στον αντίποδα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, που στηρίζουν οι Σαρκοζί και Μέρκελ.

Ads

Στην Αθήνα βρίσκονται η Μαρτίν Ομπρί, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιµαν, ο ηγέτης των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών (SPD) Ζίγκµαρ Γκάµπριελ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεµβούργου και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελµπορν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιµο Ντ’ Αλέµα. Επίσης, οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και βαλκανικών χωρών.

Παρόντες θα είναι και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια και ο επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Ούγγρος Λάζλο Αντορ, ο οποίος την Παρασκευή θα έχει συνάντηση µε την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πρόκειται να παραστούν οι πρωθυπουργοί και επικεφαλής των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες. Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 17:00, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Poul Nyrup Rasmussen θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο και το Σάββατο στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Monde», η Μαρτίν Ομπρί αναφέρει πως οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται στον αντίποδα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που στηρίζουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα πολιτικό, «η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους, να τα ξεπεράσουν, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε ευνοϊκότερα επιτόκια και εφόσον κριθεί απαραίτητο, την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής».

Ads

Θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σχέδια λιτότητας που υποσκάπτουν την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζει η Μαρτίν Ομπρί

Η Ομπρί αποκαλύπτει στην εφημερίδα και τις προτεραιότητες του σοσιαλιστικού προγράμματος και τα τρία κύρια σημεία του, που αποσκοπούν να αλλάξουν την κοινωνία. Οι τρεις κεντρικές ιδέες του προγράμματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αφορούν στην ανάκαμψη της Γαλλίας, «καθώς χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να συμβεί τίποτα», στην απασχόληση των νέων, στην εξασφάλιση νέων μέσων για τους τομείς της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης, στην επίτευξη ενός νέου επιπέδου στην αποκέντρωση και στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Η πολιτική που ακολουθεί ο Σαρκοζί», σχολιάζει η Ομπρί, «συνίσταται στο να θέτει την κοινωνία υπό πίεση, στο να προκαλεί κάθε είδους απόρριψη: σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, στο ζήτημα των Ρομά, του Ισλάμ, καθιστά τη χώρα ανήσυχη». Αντιθέτως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνεχίζει, «αντιμετωπίζει την κατάσταση μέσα από μια ριζοσπαστική οπτική. Οι Γάλλοι έχουν επίγνωση της περιπλοκότητας των ζητημάτων και αναμένουν να τους επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που προτείνουμε είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικό και δίκαιο».