Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση της El Dorado Gold να διοργανώσει ταξίδι – περιοδεία για δημοσιογράφους με σκοπό να πραγματοποιήσουν ρεπορτάζ για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας σε Ελλάδα και Τουρκία. Το ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 10 Απριλίου και ακολουθεί την τελευταία συνέντευξη Τύπου της εταιρείας στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να παραμείνει στην Ελλάδα και απέδωσε τις πληροφορίες περί φυγής σε «παρανόηση από πλευράς δημοσιογράφων». Σε δηλώσεις του στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης προειδοποίησε με κυρώσεις όσους δημοσιογράφους παραβιάσουν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. 

Ads

Η «εκδρομή» περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στα γραφεία της στο Μαντέμ Λάκκου, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη ενώ στο ενδιάμεσο θα λάβουν χώρα πλήθος γευμάτων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας.
 
Η πρώτη αντίδραση έρχεται από τους Οικολόγους -Πράσινους που καλούν την ΕΣΗΕΑ να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να προασπίσει την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος καθώς όπως τονίζουν το ταξίδι αποτελεί «πρόγραμμα προώθησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την αντικειμενικότητα του όποιου ρεπορτάζ».
 
«Πρόκειται για μια επίσκεψη όπου οι δημοσιογράφοι θα αφήνουν τα πολυτελή ξενοδοχεία, για να επισκεφτούν καθ’ υπόδειξιν της εταιρείας  συγκεκριμένους χώρους, όπου όλα θα εμφανίζονται να λειτουργούν υποδειγματικά. Με αυτές τις συνθήκες, προβληματιζόμαστε για το πως οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να σχηματίσουν σφαιρική άποψη, ερχόμενοι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κι όσους εκφράζουν διαφορετική θέση. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θα διαθέσει δική της κάμερα, ελέγχοντας έτσι ακόμα και το οπτικό υλικό που θα παραχθεί» σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής τονίζει ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρίας να μεταστρέψει την άποψη της κοινής γνώμης προς όφελός της. «Τί κάνεις όταν η κοινή γνώμη (τουλάχιστον) είναι κατά μιας υπόθεσης και αυτό δεν το θέλεις; Δεν θα σας πούμε και τίποτα καινούριο: Πολύ απλά “μεταχειρίζεσαι” επικοινωνιακά μέσα για να μεταστρέψεις την κοινή γνώμη, προς όφελός σου, είτε δίνοντας “μπαξίσια” απ’ ευθείας σε αυτούς που έχουν τα μέσα ενημέρωσης, είτε “χειραγωγείς” αυτούς που δουλεύουν σε αυτά. Και μάλιστα σε περιόδους κρίσης η δεύτερη επιλογή είναι πιο φθηνή και ίσως πιο αποτελεσματική” αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταγγέλλει δε ότι η εταιρία “επιχειρεί να μετατρέψει τους όποιους δημοσιογράφους σε κολαούζους της και φερέφωνα», αναφέρει.

«Σας παρακολουθεί και η ΕΣΗΕΑ και η κοινωνία»
 
Σε δηλώσεις του στο tvxs.gr για την υπόθεση, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης τόνισε: «Ο κώδικας επαγγελματικής ηθικής των δημοσιογράφων έχει απαντήσεις για αυτά τα φαινόμενα δημοσίων σχέσεων με συνέπειες στην ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής εργασίας και του ρόλου των ΜΜΕ. Συνεπώς, ο καθένας δημοσιογράφος και η κάθε επιχείρηση ενημέρωσης – δημόσια ή ιδιωτική, έντυπη ή ηλεκτρονική ή ψηφιακή – οφείλει να λάβει υπόψη της τις δημοσιογραφικές αρχές. Και επιπλέον οι πολίτες, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του διαβάζοντας, ακούγοντας τις σχετικές θέσεις Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων, αρκεί βέβαια αυτές να είναι επώνυμες και με υπογραφή του γράφοντος».
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. ε’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Ads

Το πρόγραμμα του ταξιδιού

Κυριακή, 7 Απριλίου, 2013 (αφορά στους δημοσιογράφους Αθηνών)

18:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα στελέχη των εταιρειών
19:10 Αναχώρηση της Aegean Airlines για Θεσσαλονίκη
20:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης & μεταφορά με mini-van στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel
21:00 Δείπνο στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel
 
Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2013

09:00 Συνάντηση δημοσιογράφων Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Θράκης στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel
09:30 Αναχώρηση με πούλμαν για τη Χαλκιδική
11:30 Άφιξη στην Χαλκιδική και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές
12:30 Αναχώρηση για τις εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκου
13:00 Παρουσίαση εταιρείας στα Γραφεία Μαντέμ Λάκκου
13:30 Ελαφρύ γεύμα στα γραφεία της εταιρείας
14:30 Επίσκεψη στη κύρια στοά στο Καρακόλι
15:00 Αναχώρηση για Ολυμπιάδα
15:30 Άφιξη και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (εργοστάσιο – μεταλλείο – δευτερεύουσα στοά)
17:30 Αναχώρηση από τη Χαλκιδική για τη Θεσσαλονίκη με πούλμαν
21:00 Δείπνο σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης
 
Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013

11:00 Συνάντηση δημοσιογράφων στο lobby του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel και παρουσίαση προγράμματος επίσκεψης στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη
12:30 Ελαφρύ γεύμα στο ξενοδοχείο Electra Palace Hotel
13:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης με πούλμαν
15:40 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:00
19:00 Αναχώρηση Turkish Airlines με άφιξη στη Σμύρνη στις 20:05
Μεταφορά στο ξενοδοχείο Hilton Izmir Hotel με πούλμαν
21:45 Δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton Izmir
 
Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013

08:30 Συνάντηση στο lobby του Hilton Izmir Hotel
09:00 Αναχώρηση με πούλμαν για τα μεταλλεία Efemcukuru
10:30 Ξενάγηση στα μεταλλεία Efemcukuru – Παρουσιάσεις
13:00 Ελαφρύ Γεύμα
14:30 Μεταφορά στο Αεροδρόμιο της Σμύρνης με πούλμαν
16:50 Αναχώρηση Turkish Airlines από τη Σμύρνη με άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17:55

* Δυνατότητα μεταφοράς των δημοσιογράφων Θράκης και Θεσσαλονίκης με πούλμαν στις πόλεις τους αν προτιμάται

19:25 Αναχώρηση Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη με άφιξη στην Αθήνα στις 20:50

23:00 Αναχώρηση Aegean Airlines από την Αθήνα με άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 23:50

(ή δυνατότητα διαμονής στο ξενοδοχείο SOFITELτου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για όσους επιθυμούν να αναχωρήσουν την Πέμπτη, 11 Απριλίου το πρωί – αφορά στους δημοσιογράφους Θεσσαλονίκης/Θράκης)