Αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις έκρινε τις διατάξεις υπέρ της εγκατάστασης διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των κατοικημένων περιοχών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ads

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Παπάγου με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που επιδίκασαν το ποσό των 117.388,11 ευρώ στον δικηγόρο Αθανάσιο Τσιώκο – Πλαπούτα.

Το ποσό αυτό επιδικάστηκε υπέρ του κ. Τσιώκου ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για τον θάνατο του παιδιού του. Ειδικότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2000 σκοτώθηκε το 33χρόνο παιδί του από πρόσκρουση του αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε σε διαφημιστική πινακίδα στην Λεωφόρο Κατεχάκη. Το χρηματικό ποσό θα καταβληθεί ή από το Δημόσιο ή από τον Δήμο Παπάγου.

Το ΣτΕ αναφέρει ακόμη ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις λεωφόρους και τους δρόμους και αν δεν το κάνουν πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης (8.11.1968) για την οδική κυκλοφορία, την οδική σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ads