Δεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 25.5.2007 απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, που επέτρεπε την κατασκευή και λειτουργία λιμενικής εγκατάστασης φόρτωσης χύδην «scrap» της Ανώνυμης Εταιρείας «Χαλυβουργία Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο Αττικής (περιοχή Λουζιτάνιας).

Ads

Το λιμενικό έργο προβλεπόταν να υλοποιηθεί έμπροσθεν των εγκαταστάσεων της εν λόγω Ανώνυμης Εταιρείας. Το όλο έργο θα εκτελείτο σε δύο στάδια. Το πρώτο προέβλεπε την κατασκευή προβλήτας και λιμενικά έργα επί έκτασης 2.100 τ. μ. προκειμένου να γίνεται η εκφόρτωση scrap από πλοία χωρητικότητας μέχρι 5.000 DWT. Το δεύτερο στάδιο προέβλεπε την επέκταση της προβλήτας στο λοιπό χώρο, προκειμένου να εξυπηρετεί πλοία έως 20.000 DWT. Και στις δύο φάσεις προβλέπονται εκσκαφές στον θαλάσσιο πυθμένα και τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων.

Η νομαρχία υποστήριζε ότι κατά την εκφόρτωση του scrap δημιουργείται ηχορρύπανση από την πτώση του παλαιοσιδήρου στο έδαφος, αλλά και δημιουργούνται σύννεφα σκόνης που περιέχουν χώμα και κόκκους σκουριάς.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καθώς το εν λόγω λιμενικό έργο δεν είναι συμβατό προς τις προβλέψεις και κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και προς τις ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αναφέρονται στην εξυγίανση των έντονα υποβαθμισμένων, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή ιδιαίτερα οχληρών δραστηριοτήτων, ακτών του Ασπροπύργου.

Ads