Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ, με τη συνεργασία ιδιωτών, πωλούσαν προστασία, υποκλοπές, ακόμα και πτυχία, όπως προκύπτει από την εσωτερική έρευνα της διοίκησης της ΕΥΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος».

Ads

Συγκεκριμένα, η ομάδα είχε δημιουργήσει «κολέγιο» στην Ακαδημίας και έδινε, έναντι αμοιβής, ανύπαρκτα πτυχία σε πράκτορες, ενώ το διάστημα 2004-2006 φέρεται να προσέγγιζε επιχειρηματίες προκειμένου να πραγματοποιεί παράνομες υποκλοπές για λογαριασμό τους.

Επίσης, το κύκλωμα αυτό είχε αρχίσει «μπίζνες» για τη σύσταση εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την εξαγορά εταιρειών Πληροφορικής, για την τοποθέτηση πρακτόρων της ΕΥΠ σε υπηρεσίες ασφαλείας εταιρειών- το όνομα μιας από αυτές τις εταιρείες έχει αναφερθεί και στη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα – αλλά και για συνεργασία με επιχειρηματίες της νύχτας.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ αλλά και άτομα από άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με παρακολουθήσεις, συστήματα Πληροφορικής κ.ά. Πρόσωπο –κλειδί είναι 42χρονος θεσσαλός επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν στα Σκόπια και συνεργαζόταν με την ομάδα. Η συνεργασία ξεκίνησε με σκοπό την «παρείσφρηση της ΕΥΠ σε υποθέσεις χωρών των Βαλκανίων», αλλά εξελίχθηκε στις μεγάλες μπίζνες της παρα-ΕΥΠ.

Ads

Το κολέγιο

Οι υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών φρόντισαν ώστε η σύζυγος του επιχειρηματία να προσληφθεί στην ΕΥΠ και στη συνέχεια, τα στελέχη της ΕΥΠ μαζί με τον 42χρονο δημιούργησαν την περίοδο 2007-2008 στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Ακαδημίας 86, ένα κολέγιο που υποτίθεται ότι θα έδινε πιστοποιητικά σπουδών από πανεπιστήμια της Βρετανίας σε συνεργασία με αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Σκόπια. Ο χώρος στην Ακαδημίας επιλέχθηκε γιατί στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν επί σειρά ετών φροντιστήριο, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι στενός συγγενής υπαλλήλου της ΕΥΠ, χωρίς ωστόσο τα δύο αυτά άτομα να γνωρίζουν τι συνέβαινε με τις «μπίζνες» της παρα-ΕΥΠ.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέει στην εφημερίδα ότι από στοιχεία αλλά και μαρτυρίες ιδιωτών προκύπτει ότι στο κολέγιο της Ακαδημίας υπήρχε σχέδιο εικονικής εγγραφής υπάλληλων της ΕΥΠ προκειμένου να λαμβάνουν πιστοποιητικά σπουδών από κολέγιο του Λονδίνου, με κύριο στόχο να παίρνουν παράτυπα προαγωγές και να έχουν μεγαλύτερο μισθό».

Και στην υπόθεση Κούνεβα

Όπως αναφέρει το «Βήμα», τα στελέχη της ΕΥΠ άρχισαν επαφές για συνεργασία με εκπρόσωπο ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αρχίσουν κοινές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Ακολούθησε η απόπειρα εξαγοράς εταιρείας Πληροφορικής στην οδό Αχαρνών αλλά και η συνεργασία με εταιρεία καθαρισμού, το όνομα της οποίας μνημονεύθηκε στην υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Όπως διαπιστώνεται τώρα, εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν αρχίσει συνεργασία με τους «επενδυτές» της ΕΥΠ και τους ιδιώτες και στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε στην εταιρεία καθαρισμού ως υπεύθυνος ασφαλείας ένας πρώην πράκτορας της ΕΥΠ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί τη δεκαετία του ΄90 για συμμετοχή στο σκάνδαλο των υποκλοπών με πρωταγωνιστή την «ομάδα Μαυρίκη» και ανήκε στην ομάδα φρούρησης γνωστού πολιτικού. Τώρα εξετάζεται αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν οποιονδήποτε ρόλο και στην υπόθεση Κούνεβα.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας στην Αχαρνών αναφέρει στο «Βήμα»: «Το φθινόπωρο του 2008 με προσέγγισαν ένα πρώην στέλεχος του ΟΠΑΠ με έναν επιχειρηματία, προκειμένου να αγοράσουν την εταιρεία μου που εκείνο το διάστημα παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα και επίκειτο να μπει στη ρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου. Η πρότασή τους δεν προχώρησε και ακολούθως εμφανίστηκε, έπειτα από σύσταση των προαναφερθέντων, ο 42χρονος θεσσαλός επιχειρηματίας μαζί με στελέχη της ΕΥΠ. Στην πορεία εμφανίστηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις επενδυτικές δραστηριότητες ένας κληρικός από περιοχή της Βοιωτίας και ένας εκπρόσωπος εταιρείας παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών. Μου είπαν επί λέξει ότι «η ΕΥΠ επιθυμεί να αγοράσει την επιχείρηση σας για εθνικούς λόγους. Το μεγάλο μαγαζί, όπως θα το λέμε, θα είναι πάντα δίπλα σου. Εξάλλου, άμα έχεις κοντά σου ΕΥΠ και Εκκλησία δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε»… Στόχος τους ήταν η εταιρεία μου να συνεργαστεί με το κολέγιο της οδού Ακαδημίας και ένα τμήμα των εγκαταστάσεων να στεγαζόταν στο κτίριό μας στην Αχαρνών. Όπως μου έλεγαν, στο κολέγιο θα έδιναν μεταπτυχιακούς τίτλους σε υπαλλήλους της ΕΥΠ αλλά και σε άλλους κρατικούς υπαλλήλους».

Υποκλοπές για ιδιώτες

Ιδιώτης, σύμβουλος εταιρειών, αναφέρει στην εφημερίδα πως δέχθηκε πρόταση «συνεργασίας» από στελέχη της ΕΥΠ που ήθελαν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρηματίες: «Προ μερικών ετών με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου δύο στελέχη της ΕΥΠ. Λόγω του ότι μέσω της δουλειάς μου γνωρίζω αρκετούς επιχειρηματίες, μου ζήτησαν να μεσολαβήσω προκειμένου να έλθουν σε επαφή μαζί τους. Στόχος τους, όπως μου είπαν, ήταν να οργανώσουν το σύστημα ασφαλείας τους αλλά και να προχωρούν σε υποκλοπές για λογαριασμό τους.

Όπως μου είπαν, μπορούσαν να χρησιμοποιούν μια ειδική βαλίτσα υποκλοπών που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ για υποθέσεις κατασκοπίας, οργανωμένου εγκλήματος κτλ. Σε αυτές τις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες επεδείκνυαν σχετικό κείμενο με τις δυνατότητες των συστημάτων που χρησιμοποιούσαν, ενώ παρουσίαζαν και λίστα των πελατών τους. Ανάμεσά τους ήταν επιχειρηματίες από τον εφοπλιστικό χώρο, από αυτόν των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλοι».