Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2010, επιβαρημένα, σύμφωνα με την ΕΤΕ, από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 79% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 708 εκατομμύρια.

Ads

Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 159 εκατ. ευρώ και οφείλονται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ και στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 249 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 272 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009).

Στην Τουρκία, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 251 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Σε τριμηνιαία βάση η κερδοφορία της Finansbank διατηρήθηκε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του πρώτο τριμήνου 2010.

Τα καθαρά κέρδη των μονάδων της Εθνικής Τράπεζας που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11% έναντι του πρώτο εξαμήνου 2009 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ (+31% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 150 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ads

O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε ότι «παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, τις έκτακτες επιβαρύνσεις από φόρους και τις σημαντικές απώλειες από την πτώση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρος στο πρώτο εξάμηνο ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, θωρακίζοντας, παράλληλα, τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις ενόψει τηςεπιδείνωσης των επισφαλειών στην Ελλάδα. Προτεραιότητα του Ομίλου παραμένει η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας και η διαρκής ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας».

Τα πρώτα θετικά δείγματα της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών και η θετική ανταπόκριση που βρίσκουν στην διεθνή κοινότητα, επιτρέπουν την προσδοκία ότι στο υπόλοιπο του έτους δεν θα επαναληφθούν τα ακραία φαινόμενα που σημάδεψαν το πρώτο εξάμηνο, με ανάλογες συνέπειες στην κερδοφορία των Τραπεζών, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.