Στα 9,967 δισ ευρώ ανήλθε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011 από 7,328 δισ ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2011 διαμορφώθηκε στα 10,260 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 9,072 δισ ευρώ). Πέρυσι το ίδιο διάστημα το έλλειμμα ανέρχονταν σε 9,1 δισ. ευρώ.

Ads

Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,101 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 2,542 δισ ευρώ αφορούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, το 1,721 δισ ευρώ χρέη των νοσοκομείων, τα 892 εκατ ευρώ χρέη των υπουργείων, και τα υπόλοιπα 738 εκατ ευρώ οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το τετράμηνο ανήλθε σε 10,602 δισ ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α΄ πεντάμηνο (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,924 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 736 εκατ. ευρώ.

Έλλειμμα 512,5 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Νοσοκομεία. Τα Νομικά Πρόσωπα εμφάνισαν πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ ενώ πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ads

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων το πεντάμηνο οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 117,5% ή κατά 363 εκατ. ευρώ.