Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών

Ads

Την εκτίμηση ότι στα μέσα του 2011 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε -μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής- ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας (Κομισιόν – ΕΚΤ – ΔΝΤ), Σερβάς Ντερόουζ. «Έως τότε η ύφεση θα χειροτερεύει και οι δείκτες θα επιβραδύνονται», συμπλήρωσε. Αισιόδοξος δηλώνει -στον Κόσμο του Επενδυτή- ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος και λήψη νέων μέτρων από την τρόικα κάνει λόγο ο Τύπος της Κυριακής.

Ο κ. Ντερόοουζ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ευρωζώνης το Μνημόνιο, υποστήριξε πως αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τότε το έλλειμμα θα είχε ανέλθει στο 20% και η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά τα χαρακτήρισε ακόλουθα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Επιπλέον, διαμηνύει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα οι ελεγκτές της τρόικας θα εξετάσουν τα ελλείμματα του ΟΣΕ και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δις ευρώ.

Ads

Ακριβώς αυτή τη δόση χαρακτήρισε εξασφαλισμένη ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο έχει εισπραχθεί περίπου 1 δις ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, παραδέχθηκε πως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγορά περνούν δύσκολες ώρες -υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες- και προανήγγειλε την είσοδο ελεγκτικών εταιριών στα νοσοκομεία. Αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας από την τράπεζα Πειραιώς, επανέλαβε ότι αυτή θα εξεταστεί μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και πως οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, επίκεινται νέες αναθεωρήσεις των στατιστικών στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος «επί το δυσμενέστερον». Ως εκ τούτου, η εφημερίδα υποστηρίζει: «η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις σημαντικές υστερήσεις που καταγράφονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να οδηγήσουν αναπόφευκτα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη λήψη νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο».