Πρόσωπο που συνδέεται με την υπόθεση ξυλοδαρμού του διαιτητή Κύρου Βασσάρα, που έγινε στις 30/10/2010, αμέσως μετά το ντέρμπι των «αιωνίων», φέρεται να είναι σύμφωνα και με τις πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής το «βαθύ λαρύγγι» που «ξεκλείδωσε» την ιστορία των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο.

Ads

Θορυβημένος ο άνθρωπος αυτός αφού αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται από την αστυνομία και πιστεύοντας ότι η παρακολούθηση αφορά την υπόθεση Βασσάρα οδηγήθηκε μόνος του στην αστυνομία για να μάθει τι συμβαίνει κι εκεί άρχισαν όλα…

Παράλληλα και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, δεύτερο άτομο που εμπλέκεται στα παράνομα στοιχήματα κι έχοντας χάσει πολλά χρήματα από αυτά θέλησε να βοηθήσει την αστυνομία στις αποκαλύψεις. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάθε εβδομάδα ο τζίρος των παράνομων πρακτόρων υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ, αφού οι «εγκέφαλοι του κυκλώματος» στοιχηματίζανε για λογαριασμό των πελατών τους – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, «επώνυμα» άτομα και παράγοντες του ποδοσφαίρου – το αποτέλεσμα χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού.

Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της ΕΥΠ, ήρθη το τηλεφωνικό απόρρητο ώστε να τεθούν υπό παρακολούθηση οι συνομιλίες όσων καταγγέλθηκαν, ενώ για δεκαπέντε από αυτούς κινήθηκε αμέσως η διαδικασία του Αυτοφώρου με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, τέσσερις εκ των οποίων παραμένουν, μέχρι στιγμής, ασύλληπτοι.

Ads

Άκρως αποκαλυπτικές και «ανατριχιαστικές» είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά κι απολύτως κυνικά για τα στημένα παιχνίδια μη γνωρίζοντας ότι καταγράφονται από την ΕΥΠ.

Η δικογραφία, λοιπόν, που σχημάτισε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, περιλαμβάνει μέχρι τώρα ογδόντα τρία ονόματα αλλά θεωρείται βέβαιο πως η λίστα των κατηγορουμένων για το μέγα σκάνδαλο του ποδοσφαίρου θα μεγαλώνει όσο προχωρά η έρευνα.

Το εγκληματικό κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2009
, όταν ο πρώην επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λιμάχερ, διαπίστωσε ύποπτους, ως προς τη στοιχηματική τους πλευρά, αγώνες στη Β’ Εθνική, με πρώτο και καλύτερο τον αγώνα Πανιωνίου-Ντιναμό Τυφλίδας (5-2) για το Κύπελο ΟΥΕΦΑ το 2004, για τον οποίο μάλιστα οι φίλαθλοι είχαν βγάλει και σύνθημα «διπλό στο ημίχρονο, άσος τελικό».

Η έρευνα συνεχίστηκε προσπαθώντας να μετατρέψει τις ενδείξεις σε αποδείξεις ώσπου τον Ιούνιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στέλνει νέο αποκαλυπτικό φάκελο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να φτάσει τελικά η υπόθεση στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία δρομολόγησε την έρευνα με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να συλληφθούν οι πρώτοι δέκα ύποπτοι.

Το 130σέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπη Παπανδρέου είναι γεμάτο «βαριά» ονόματα.
Όπως προκύπτει από αυτό, τρεις είναι οι «ομάδες δράσης» με εγκέφαλους τον Αχιλλέα Μπέο, τον Γιώργο Τσακογιάννη και τον Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίοι μάλιστα στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για διάφορες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες μέναν στα συρτάρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Νικόλας Πατέρας,
πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού ενώ αναφέρεται σε αρκετά σημεία της δικογραφίας σε συνομιλίες που έχει με τον Μάκη Ψωμιάδη, δεν έχει ακόμη κληθεί από τον ανακριτή ενώ ο παλιός του φίλος και νυν «εχθρός» Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα και του Ολυμπιακού, κατηγορείται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.

Ταυτόχρονα, πέρα από τους στημένους αγώνες συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για την υπόθεση με τα φάρμακα.
Ενδεικτικός ο διάλογος που δόθηκε στη δημοσιότητα μεταξύ του Μάκη Ψωμιάδη με τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Μπουρούση, όπου ο δεύτερος ζητά εναγωνίως το φάρμακό του.

Τα κέρδη στην Κύπρο κι εμβάσματα σε χώρες της Ασίας

Ήδη έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Κύπρο, αφού πολλά κέρδη μεταφέρονταν εκεί με βαλίτσες από άτομα υπεράνω υποψίας ενώ παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «Sportday», στο τελικό στάδιο βρίσκεται έρευνα που γίνεται από ΣΔΟΕ και ΕΥΠ, με βάση την οποία σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87 άτομα με ονόματα προέδρων, ποδοσφαιρικών ομάδων και μάνατζερ.

Η έρευνα αυτή αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο παράνομο στοιχηματισμό, μετά από στοιχεία σε 74 αγώνες της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ λιγκ.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται, λόγω του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελική αρχή και κυρίως αυτά που συνέλεξε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σημαντικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 100 πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News» 5 εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί σε λογαριασμό υιού παράγοντα το 2003, όταν ήταν μόνο 18 ετών.

Δηλώσεις Παύλου Γερουλάνου

Την άποψη ότι απαιτείται ψυχραιμία και πως προς το παρόν οι αποφάσεις ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΕΠΟ, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών. Νομίζω ότι κι εσείς βλέπετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα επεξεργαστεί κανείς αυτά αποτελεσματικά. Οι αποφάσεις για την ώρα μένουν στην ΕΠΟ κι εκείνη πρέπει να αποφασίσει τι δέχεται και τι δε δέχεται. Εμείς έχουμε τα δικά μας εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρέμβουμε, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η χρήση κρατικών γηπέδων, η χρήση κρατικής τηλεόρασης κλπ. Όπως θα εξελίσσεται αυτή η υπόθεση θα εκτιμήσουμε κι εμείς τι από αυτά μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε.

Όσον αφορά το τι θα πράξει η Πολιτεία, απέναντι στις ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόνισε:«Δεν είπα ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα το πρωτάθλημα, ούτε ότι θα συνεχιστεί σίγουρα η χρηματοδότηση. Αυτό το οποίο λέω είναι ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Καλό είναι να δούμε όλες τις πληροφορίες που έρχονται, να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, να δούμε την ποιότητα της δικογραφίας και πάνω σ’ αυτά να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις για το επόμενο πρωτάθλημα. Επιμένω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι μια διαδικασία εξυγίανσης και ενδυνάμωσης του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία η οποία θα το καταστρέψει για πολλά χρόνια».

Επίσης, σε ερώτηση για το εάν η επικοινωνιακή αλλαγή της ατζέντας εξυπηρετεί την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι αυτές τις ημέρες συζητείται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ Γερουλάνος, απάντησε: «Μια τέτοια έρευνα που αφορά περισσότερα από 100 άτομα, μια έρευνα η οποία θέλει πάρα πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να είναι βέβαιος ο άλλος ότι αυτά τα οποία μαζεύει είναι χρήσιμα, δεν μπορεί ούτε να επιταχυνθεί, ούτε να καθυστερήσει για να βολέψει κάποιον κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Αντίθετα, αν ήταν κάτι το οποίο θα θέλαμε, είναι αυτά τα πράγματα να είχαν βγει πολύ νωρίτερα. Ο κόσμος αισθανόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο δεν αισθανόταν ότι εμείς κάναμε κάτι γι’ αυτό, αισθανόταν οργή. Παρότι, λοιπόν, μας συνέφερε να βγουν τα πράγματα αυτά ακόμη νωρίτερα, αυτό που είπαμε κι αυτό που έκανε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν να δώσει οδηγίες να γίνουν αυτά τα πράγματα συστηματικά και σωστά. Είναι, λοιπόν, εντελώς συγκυριακό ότι τα δύο έρχονται μαζί και πραγματικά σας λέω ότι οι άνθρωποι που θέλουν να βασιστούν σε αυτή τη σύμπτωση για να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση πιστεύω ότι κάνουν τεράστιο λάθος και για τους εαυτούς τους και για το ποδόσφαιρο».

Διαβάστε επίσης: Στημένα παιχνίδια: «Λευκά» συμβόλαια σε νέο σκάνδαλο