Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε νωρίτερα σήμερα. Μιλώντας ενώπιον των υπουργών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ads

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρήγαγε τιτάνιο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό τη νέα σύνθεσή του και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετετέθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι τους επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αναφερόμενος στο διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο -και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- Ευάγγελος Βενιζέλος «για τον οποίο έχουμε όλοι τα καλύτερα εχέγγυα ότι θα συμβάλλει και αυτός, με την εμπειρία και τις ικανότητές του, στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά βεβαίως και στην εφαρμογή ενός ιδιαίτερα επίπονου και δύσκολου προγράμματος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε μια βιώσιμη οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Ads

«Ο κάθε απολογισμός θα βρει και αδυναμίες και λάθη, αλλά το έργο δεν αμφισβητείται και πρέπει να είναι όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό, και όσοι βρίσκονται εδώ, στη νέα σύνθεση, αλλά και όσοι δεν είναι πια στην προηγούμενη θέση τους», συνέχισε, προσθέτοντας πως η χώρα δεν είναι μόνη της στη μάχη που δίνει, καθώς οι χώρες δεν είναι πλέον απομονωμένες στα εσωτερικά τους προβλήματα. «Είμαστε στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων».

Θέτοντας τις νέες κυβερνητικές προτεραιότητες πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση που θα υλοποιηθούν μέσω του νεοσύστατου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να δοθεί βάρος στο κεντρικό κράτος, αλλά και στήριξη στην αποκεντρωμένη δομή.

Η επόμενη προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορά την ανάπτυξη για την οποία, όπως είπε, «πολλά υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο με έμφαση στην “πράσινη” ενέργεια και ανάπτυξη, καθώς και στη δημιουργία παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας». Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών, ενώ ειδικά για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο τόνισε ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα. Για το θέμα της ανεργίας, προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο με μοναδική ατζέντα το ζήτημα αυτό.

Αναφερόμενος σε «αδυναμίες του πολιτικού συστήματος που πρέπει να διορθωθούν», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μια σειρά ζητημάτων πρέπει να αποτυπωθούν, να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ενώ ορισμένα από αυτά «θα μπορούσαν να τεθούν και υπό μορφή δημοψηφίσματος για να υπάρξει απόφαση από τον ελληνικό λαό».

«Έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά ως κυβέρνηση, ως κόμμα, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους επόμενους 28 μήνες της θητείας μας, μέχρι την ώρα που θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες, στις εκλογές του 2013, όπου τότε όλοι θέλουμε να μπορούμε να πούμε -και αυτό είναι το στοίχημά μας- ότι και τα καταφέραμε, και φέραμε ξανά ελπίδα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας και για τα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεν αντιμετωπίζει τη μετακίνησή του από το υπουργείο Οικονομικών ως «λύτρωση» ούτε «με διακατέχει πικρία». «Δεν περνάμε από ιδεολογικό κόσκινο για να μπούμε στην κυβέρνηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου και πρόσθεσε ότι το κριτήριο εισόδου στην κυβέρνηση είναι «να πάμε καλά».

Την πεποίθησή του ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα τα καταφέρει, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ενώ για το «πολιτικό κεφάλαιο Γιώργος Παπανδρέου», ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ο πρωθυπουργός δίνει μάχες εντός και εκτός ΕΕ για το καλό της χώρας, προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε όρθιοι.

Τους δημοσίους υπαλλήλους υπερασπίστηκε στις σύντομες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρης Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αντιμετωπίζονται περίεργα» και τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται ηθική παρακίνηση και ότι «ο εχθρός είναι το κράτος και η γραφειοκρατία κι όχι το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα». Σχετικά με τη χθεσινή αποστροφή του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «κατέβασμα του σίριαλ χρέος-ελλείμματα», ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι αυτή η αποστροφή δεν στρεφόταν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου καθώς δεν πιστεύει στην προσωποποίηση των ευθυνών και πρόσθεσε ότι το «σίριαλ» αυτό το έχουν ανεβάσει οι αγορές που έχουν στοχοποιήσει την χώρα.

«Η κάθε κυβέρνηση αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι κυβέρνηση, θα προσπαθήσουμε», ήταν η σύντομη δήλωση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε πως «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, θα την τραβήξουμε όλοι μαζί με περισσότερη πίστη και αισιοδοξία».

Μετά το υπουργικό… ενημερωτική σύσκεψη

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ενημερωτική σύσκεψη στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η σύσκεψη έγινε για να προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη το πρωί θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Θα μεσολαβήσει την Κυριακή η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, καθώς και το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

*Σημειώνεται ακόμη πως το μεσημέρι της Κυριακής στις 12:00 ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Η συνεδρίαση της Κυριακής θα διαρκέσει περί τις 5 με 6 ώρες και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.