Από τις παραμονές των Χριστουγέννων κρατείται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο Μουσταφά Σαρικάια, ιδρυτικό στέλεχος του κουρδικού κόμματος DTP, περιμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Το αίτημά του για άσυλο βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης. Το DTP κρίθηκε παράνομο στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2009, καθώς οι τουρκικές αρχές το συνδέουν με το ΡΚΚ.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 45χρονος Κούρδος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου, όταν το αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση Πάφος-Σόφια, προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Μακεδονία», εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Βουλγαρία. Στο διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρικάια, που αναγραφόταν στο βουλγαρικό διαβατήριο, είναι καταχωρισμένο στο σύστημα Σέγκεν και ότι σε βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Ο Σαρικάια παραδέχτηκε την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων, που φαίνονταν γνήσια και έφεραν σφραγίδες ελέγχου των κυπριακών αρχών, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Ακόμα, τόνισε στους αστυνομικούς ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του, και υπέβαλε αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών.

Ο 45χρονος παρέμεινε στο αεροδρόμιο και δεν τηρήθηκε η διαδικασία άμεσης επιστροφής στην πρώτη χώρα εισόδου της Ε.Ε., δηλαδή την Κύπρο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για «παράνομη είσοδο», για «κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων» και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Ads

Στην απολογία του, ο Σαρικάια τόνισε πως «αναγκάστηκα να βγω παράνομα από την Τουρκία, επειδή διώκομαι για την 30χρονη πολιτική μου δράση. Γι’ αυτό το λόγο φυλακίστηκα, από το 1984 έως το 2004», ενώ σημείωσε ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP.

Το δικαστήριο τον αθώωσε, μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, δεχόμενο την «κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο», εφαρμόζοντας το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του νόμου «περί αλλοδαπών», που προβλέπει ατιμωρησία «στους πρόσφυγες και στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης του 1951».

Τέλος, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ότι δεν προβλέπεται η ενημέρωση της χώρας που καταζητεί ένα πρόσωπο, όταν υπάρχει αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.