Πρωτοφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις στην προσπάθεια «ξεπουλήματος» δημόσια περιουσίας στις Σπέτσες καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του νησιού, με αφορμή τη δίκη του δημάρχου Βαγγέλη Κονταξάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποδώσει σε ιδιώτες μεγάλο κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή της Παναγιάς Αρμάτας, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών.

Ads

Εις βάρος του δημάρχου είχαν ασκήσει ένδικα μέσα κάτοικοι του νησιού αλλά και ο τοπικός σύλλογος για την προστασία της Παναγιάς Αρμάτας, καταγγέλλοντας ως παράνομη την χορήγηση βεβαίωσης ΤΑΠ για τον ιστορικό χώρο από τον Δήμο στους επίδοξους ιδιοκτήτες, γεγονός που αποτελούσε και το βασικότερο βήμα για την έγερση δικαιωμάτων ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.

Προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων, στο δικαστήριο που έγινε στις 19 Ιανουαρίου η πολιτική αγωγή, δηλαδή οι ίδιοι οι κάτοικοι, αποβλήθηκαν καθώς κρίθηκε πως ο μόνος που έχει έννομο συμφέρον να μηνύσει τον δήμαρχο είναι αυτός που βλάφτηκε, δηλαδή ο Δήμος, δηλαδή ο ίδιος ο δήμαρχος!!

«Πρόκειται για παραβίαση ακόμα καιτου ίδιου του Συντάγματος, το οποίο στο άρθρο 24 αναφέρει πως η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθε πολίτη», τονίζει στο tvxs εκ μέρους των μαρτύρων η Ελένη Γκίκα.

Ads

Όπως ανέφερε ο συνήγορος των κατοίκων Παναγιώτης Πρωτοπαππάς τόσο από την απόφαση 917/95 του Αρείου Πάγου όσο και από την ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα του Μιχαήλ Μαργαρίτη προκύπτει πως οι κάτοικοι έχουν έννομο συμφέρον και μπορούν να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε περιπτώσεις υπεράσισης κοινοχρήστων χώρων. Οι αναφορές αυτές του κ. Πρωτοπαππά δε συνάντησαν την αποδοχή από τη συγκεκριμένη σύνθεση του δικαστηρίου, το οποίο τελικώς διέκοψε προσωρινά. Η δίκη επαναλαμβάνεται την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου με τους μηνυτές σε ρόλο μάρτυρα και χωρίς πολιτική αγωγή….

Και ιστορικός χώρος

Ο επίμαχος χώρος είναι σήμερα ένα δημοτικό άλσος στην περιοχή της Παναγιάς της Αρμάτας, στο μυχό του παλιού λιμανιου στις Σπέτσες, το οποίο είναι προστατευμένο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο άλσος αυτό, έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων, γίνεται προσπάθεια να πουληθούν δύο οικόπεδα 1,5 στρεμμάτων το καθένα, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Προστασίας Μνημείου, εξαιτίας του παρακείμενου ναού που χτίστηκε εις ανάμνηση της μεγάλης ναυμαχίας της Αρμάτας, το 1822. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εντίς των δύο επίμαχων οικοπέδων έτυχε να βρίσκονται και δύο μνημεία προς τιμήν προσωπικοτήτων του αγώνα, τα οποία οι επίμαχοι ιδιοκτήτες ζήτησαν να μεταφερθούν σε διπλανή περιοχή…

Το ενδιαφέρον του για τα δύο οικόπεδα έχει επιδείξει ο ιδιοκτήτης της εφοπλιστικής εταιρίας ΔΑΝΑΟΣ Shipping ενώ για την αξιοποίηση των χώρων αυτών συστάθηκαν τρεις κτηματικές ανώνυμες εταιρίες, η «Σπέτσες Κτηματική Α.Ε», η «Αρμάτα Κτηματική Α.Ε.» και η «Φάρος Κτηματική Α.Ε.».

Οι κατηγορίες

Συνολικά, μαζί με τον δήμαρχο δικάζονται άλλα τρία άτομα οι οποίοι σύμφωνα με τους κατοίκους και τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, συνέβαλλαν με τις πράξεις ή τις παραλλείψεις τους στην παράνομη παραχώρηση του χώρου στην ιδιωτική εταιρία. Συγκεκριμένα δικάζονται ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου με την κατηγορία της απιστίας καθώς αν και πληρεξουσιος δεν εμφανίστηκε συνολικά 16 φορες στην ενορκη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων για την αναγνωριστική αγωγή, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο δημος απων.

Επίσης, δικάζεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ένα ζευγάρι Σπετσιωτών, οι οποίοι μετά την έκδοση των επίμαχων εγγράφων από τον Δήμο, προχώρησαν στην πώληση του χώρου στην εφοπλιστική εταιρία χωρίς καν να έχει αποφανθεί το δικαστήριο για την κυριότητα του επίμαχου κοινόχρηστου χωρου.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Κονταξάκης δικάζεται με τις κατηγορίες της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος καθώς με τη δική του υπογραφή χορηγήθηκε η βεβαίωση ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), έγγραφο που αποτέλεσε το βασικότερο μέσο έγερσης αξιώσεων από το ζευγάρι των δημοτών του.