Η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 8,1 δις σε υποδόσεις σηματοδοτεί την άσκηση ασφυκτικής πίεσης της τρόικας προς την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, συμπεραίνει ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Η τρόικα φεύγει, οι εκβιασμοί έρχονται

Όπως εξηγεί, η τρόικα προσανατολίζεται προς τη συγκεκριμένη επιλογή για δύο λόγους:
 

  1. Κάθε υποδόση θα εκταμιεύεται μόνο αν υπάρχουν κάθε φορά οι απαιτούμενες ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και άρα με αυτόν τον τρόπο η τρόικα θα επιβάλλει την υλοποίηση των αντίστοιχων συμφωνημένων μέτρων.
  2. Η καταβολή της δόσης σε… δόσεις ελαφραίνει το οικονομικό βάρος για τους δανειστές και τους διευκολύνει να διασφαλίζουν την έγκριση της εκταμίευσης από τους εκάστοτε θεσμούς.

 
Ο καθηγητής του ΑΠΘ επισημαίνει ότι η τρόικα «σκληραίνει» τη στάση της κυρίως λόγω κωλυσιεργίας της κυβέρνησης σε τομείς όπως ο περιορισμός του Δημοσίου και η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.
 
Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα ότι διαφαίνεται τεράστια υστέρηση εσόδων για το 2013, λόγω των επιπτώσεων της ύφεσης, γεγονός που αναδεικνύει και η περιορισμένη υποβολή φορολογικών δηλώσεων: «είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισές από αυτές που έχουν δηλωθεί έως σήμερα είναι πιστωτικές».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται καθιστά βέβαιη τη λήψη περαιτέρω οικονομικών μέτρων και πλέον το ερώτημα είναι «πόσο ακόμη θα αντέξει η ελληνική κοινωνία».
 
Αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψει για το ελληνικό δημόσιο το 2014, ο ίδιος επισημαίνει ότι μάλλον δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν το ΔΝΤ, ιδίως όσο δεν αποφασίζεται νέο «κούρεμα» του χρέους.
 
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκφράζει την εκτίμηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο θα συζητηθεί κάποιο είδος νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με πιθανότερη εκδοχή – όσον αφορά στα κρατικά δάνεια προς την Αθήνα – το «κούρεμα» όχι των κεφαλαίων αλλά των τόκων, που ανέρχονται πάντως σε περισσότερα από 10 δις. 

Ads