Πληθαίνουν οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, υπενθυμίζοντας το κοινοτικό δίκαιο που προστατεύει τον πλουραλισμό. Την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε σήμερα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, γνωστοποιώντας παράλληλα πως το απόγευμα θα παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα επιστολή 70 διεθνών δικτύων με αίτημα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ads

«Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ», σημειώνει στην επιστολή του ο Μάρτιν Σουλτς και υπενθυμίζει το βασικό κοινοτικό δίκαιο που προστατεύει τον πλουραλισμό και θεωρεί τα δημόσια ΜΜΕ πυλώνα της δημοκρατίας.
 
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα προκαλούσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη αν η κυβέρνηση άλλαζε την απόφασή της και άνοιγε την ΕΡΤ, με τις όποιες αναγκαίες αλλαγές, αλλά πάντα με ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Ολόκληρη η επιστολή του Μάρτιν Σούλτς

Προς:
 
κ. Αντώνη Σαμαρά                                                                  14.06.2013
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
 
 
κε. Πρωθυπουργέ,
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε με έκπληξη και λύπη για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ούτε δημοκρατικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των μετόχων.
 
Βασισμένο στην Συνθήκη του Άμστερνταμ και του Πρωτοκόλλου του, το σύστημα της δημόσιας τηλεόρασης στα κράτη-μέλη είναι απευθείας συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας και με την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα, καθώς η Συνθήκη επίσης αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των κρατών-μελών να μεριμνούν για τη χρηματοδότηση του δημόσιο τομέα. Βασισμένη στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μίντια πρέπει να γίνεται σεβαστός, καθώς οι εργάτες ή οι αντιπρόσωποί τους πρέπει, στο κατάλληλο επίπεδο, να έχουν εξασφαλίσει ενημέρωση και συμβουλευτική βοήθεια σε επαρκή χρόνο ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες που υποδεικνύονται από τους Κοινοτικούς νόμους, τους εθνικούς νόμους και τις πρακτικές.
 
Κατά την γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στο κλείσιμο του φορέα δημόσιας ενημέρωσης τίθεται υπό αμφισβήτηση για το αν ικανοποιεί το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς προκαταλήψεις για τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να επιβάλουν στρατηγικές αποφάσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνταγματικές και πολιτικές ανησυχίες που δημιουργεί αυτή η απόφαση για το δημοκρατικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων.
 
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα ήμασταν ανακουφισμένοι εάν βλέπαμε την Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρεί την απόφασή της για ολικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προσφέρει εναλλακτικές αναφορικά με την αναγκαία αναδιοργάνωση αυτής την ώρα που θα είναι εν λειτουργία.
 
Ειλικρινά δικός σας,
 
Μάρτιν Σούλτς 

 

Ads

 

 

Την επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε σήμερα από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος της EBU, o οποίος θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η EBU θα παραδώσει στον κ. Στουρνάρα επιστολή 70 διεθνών δικτύων με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την επαναφορά του σήματος στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
 
Ο κ. Φιλιπό τόνισε ακόμη πως θέλει μακροπρόθεσμα η δημόσια ελληνική τηλεόραση να είναι ισχυρό μέλος της EBU, ανεξάρτητη πλουραλιστική, διάφανη και βιώσιμη και πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει το δίκτυο να χτίσει το μέλλον του.
 
«Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί της επιτυχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της EBU, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να στηρίξει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Παρατήρησε τέλος πως η επιτυχία εδράζεται στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό και τον πολιτισμό.

Η EBU προσέφερε συχνότητα για τη μετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων, έχοντας ζητήσει από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. 

Την Τετάρτη, η EBU απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία τονίζει πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».