Ads

Σοβαρά ερωτήματικά για τις συλλήψεις και τον ρόλο των ΜΜΕ προκαλεί η συγκεχυμένη, αλληλοσυγκρούμενη και εμφανώς καθοδηγούμενη από την ΕΛΑΣ κάλυψη των πρόσφατων γεγονότων από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τα περισσότερα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Κατοικίες παρουσιάζονται ως γιάφκες, φωτογραφίες-ντοκουμέντα αποδεικνύονται φούσκες και ανεπιβεβαίωτες τηλεφωνικές υποκλοπές με διαλόγους μεταξύ των συλληφθέντων τοποθετούνται εκτός τόπου και χρόνου με σκοπό να ενοχοποιήσουν τους συλληφθέντες στα μάτια της κοινής γνώμης. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα ερωτήματα που έθεσε από την αρχή το Tvxs χρησημοποιήθηκαν για μια προβοτόρικη επίθεση εναντίον του Στέλιου Κούλογλου από το ακροδεξιό Tρωκτικό.

Η συνομιλία για την έκρηξη στα Πατήσια

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους τηλεφωνικούς διαλόγους ανάμεσα στα φερόμενα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι διάλογοι (για τους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κανένα ηχητικό ντοκουμέντο) αφορούν την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια που στοίχισε τη ζωή του Χαμί, του 15χρονου Αφγανού. Επί δύο ημέρες πολλά ΜΜΕ μετέδιδαν διάφορες εκδοχές του «διαλόγου τεκμήριο». Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως αυτές φαίνεται να προκύπτουν από τη δικογραφία και όχι από «έγκυρες πηγές της ΓΑΔΑ», η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα-τρεις ώρες περίπου μετά την έκρηξη- ανάμεσα στον συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη και έναν άγνωστο. Ομως το Mega παρουσίασε τον διάλογο να γίνεται “λίγα λεπτά πριν την φονική έκρηξη”, ενοχοποιώντας ευθέως τον Μαζιώτη και τον συνομιλητή του, που παρουσιάζεται ότι βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης.

Αντίθετα στον ANT1, ο διάλογος παρουσιάζεται διαφορετικά

Στο Alter πάλι, το θέμα παρουσιάζεται κατά αυτό τον τρόπο:

Από πληροφορίες που προκύπτουν από τη δικογραφία, ο διάλογος έγινε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, και ξεκινάει με τον άγνωστο να ρωτάει τον Νίκο Μαζιώτη αν τον ξύπνησε.

Ads

Μαζιώτης: Όχι, είχα πέσει, δεν τρέχει τίποτα
– Βλέπατε ε;
Μαζιώτης: Ναι, έχουμε δει
– Γάμησέ τα
Μαζιώτης: Έχεις κανά νεότερο;
– Πού έχεις μείνει, ξέρω εγώ;
Μαζιώτης: Δεν έχουν ταυτότητά του, ξέρω εγώ. Το παιδί πέθανε
– Το παιδί της αυτηνής, οικογένεια ήταν, μαζέψανε από κάδο ή πεζοδρόμιο
Μαζιώτης: Τι ρε φίλε, σοβαρά;
– Γάμησέ τα φίλε, αν είναι αυτό που λένε
Μαζιώτης: Και το παιδί πέθανε στο νοσοκομείο
– Το παιδί που πέθανε είναι γιος αυτηνής και το κοριτσάκι είναι σοβαρά στο νοσοκομείο. Τη βρήκε το κοριτσάκι και την έδωσε στον αδερφό της
Μαζιώτης: Τώρα, τι να σου πω, θα τα πούμε από κοντά.

Οι φωτογραφίες από την σκοποβολή

Ερωτηματικά έχουν προκληθεί και για τα «αποδεικτικά στοιχεία» της υπόθεσης που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα, οι φωτογραφίες από το «σκοπευτήριο του Επαναστατικού Αγώνα» στον Υμηττό και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φερόμενοι ως τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν στο «σκοπευτήριο», όπλα Καλάζνικοφ, ωστόσο στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται από την αστυνομία οι σφαίρες είναι διαφόρων διαμετρημάτων. Παράλληλα, εμφανίζονται οξειδωμένες, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι είναι αρκετό καιρό εκεί.

Τέλος, αν και το ημερολογιακό αποτύπωμα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, όπως αυτό εμφανίζεται στα στοιχεία του αρχείου της φωτογραφίας, μπορεί να τροποποιηθεί, ωστόσο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι ως ημερομηνία λήψης των φωτογραφιών της σκποβολής που παρουσιάζεται στο επίσημο site της αστυνομίας αναγράφεται η 11η Απριλίου 2010, ενώ οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Υπάρχουν σοβαρά ενοχοποιητικά στοιχεία;

Η απουσία πραγματικής γιάφκας και χειροπιαστών στοιχείων οδήγησε ένα άρθρο που γράφτηκε στο site των άνεργων δημοσιογράφων, στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση είναι στημμένη:

Πέρα απο τις κοινές διαπιστώσεις που μπορεί να κάνει καθε ένας πολίτης αναφορικώς με τον τρόπο που δρουσε ο επικεφαλής των τρομοκρατων με ολόκληρη κουστωδία αστυνομικών στο κατόπι του απο το 1995 και μετά, με την ολέθρια απερισκεψία να κρατάει στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού του όταν για τον οπλισμό είχαν κρυφή γιαφκα, υπάρχει και η κορυφαία ΑΠΟΡΙΑ όλων μας:

αφού έχουν καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία κατηγορόυμενων την ώρα που έσκασε η βόμβα στα Κάτω Πατήσια, απο την οποία έχασε τη ζωή του ο 15χρονος μετανάστης, γιατί ο εισαγγελέας ποινικής διώξης δεν έχει ασκήσει δίωξη για ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΗ? Κατηγορία που θεωρείται αρκετά σοβαρή -αν υπάρχουν στοιχεία- και μπορεί να δέσει το κατηγορητήριο….

Με τις διαρροές που κάνουν οι μπάτσοι προς τους συνεργάτες τους μπατσοσυντάκτες, με πρώτο και καλύτερο αυτόν τον γραφικό τυπάκο που θέλει να είναι και προέδρος της ΕΣΗΕΑ όταν δεν μπορεί να βάλει πέντε λέξεις στη σειρά, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα. …Δεν έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο που να μπορεί να δέσει έστω στοιχειωδώς την υπόθεσή τους.

Η επίθεση στο Tvxs

Εν τω μεταξύ, μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στο τρωκτικό εγκαλεί την κυβέρνηση, επειδή διατηρεί στο ΔΣ της ΕΡΤ τον Στέλιο Κούλογλου μετά το άρθρο του στο Tvxs με τα ερωτηματικά για τις συλλήψεις και το τηλεοπτικό υπερθέαμα που τις συνόδεψε. Ολόκληρο το προβοκατόρικο άρθρο με τον τίτλο “κ. Χρυσοχοίδη – κ. Γερουλάνε γιατί να μην πιστέψουμε τον Σ. Κούλογλου ότι οι γιάφκες δεν άξιζαν τίποτα;” έχει ως εξής:

Μια κυβέρνηση μπο…. που προφανώς δεν ξέρει τι βάζει και που. Ο Παύλος Γερουλάνος εκτίθεται ανεπανόρθωτα όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με την ΔΗΜΟΣΙΑ τοποθέτηση του ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Στέλιο Κούλογλου που ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να μας πει ότι ο Μαζιώτης και η παρέα του δεν είναι τρομοκράτες ή τέλος πάντων κάτι άλλο συμβαίνει.

Και γιατί ρε γίγαντα Κούλογλου δεν κάνεις το ίδιο ρεπορτάζ και στην ΕΡΤ όπου είσαι μέλος του Δ.Σ; Αν σε λογοκρίνουν πρέπει να παραιτηθείς. Είναι ασυμβίβαστο κ.Γερουλάνε και ανήθικο αυτό που γίνεται.

Η ΕΡΤ ξέρει άραγε την αλήθεια και δεν μας την λέει και μας φλομώνει στο ψέμα με την έγκριση του Κούλογλου;

Η στάση του ΕΣΡ

«Από τη στιγμή που η Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΡ ελέγχει καθημερινά τα μέσα και «αν εντοπιστούν παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας το συμβούλιο θα πράξει αναλόγως».

Mέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αντιδρώντας στο τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκαν τα γεγονότα της σύλληψης των «έξι», πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ.

Εν τω μεταξύ, οι δημοσιογράφοι, Βαγγέλης Γέττος, (Στο Κόκκινο 105,5), Σπύρος Γεράρδης (Στο Κόκκινο 105,5) , Μαρία Καλυβιώτου, («Αυγή), Γιώργος Κυρίτσης, («Αυγή»), Μαρία Λούκα(Στο Κόκκινο 105,5), Ιασωνας Παναγιωτόπουλος, (Στο Κόκκινο 105,5), Ματίνα Παπαχριστούδη («Ισοτιμία»), Κώστας Ράπτης, (Αθήνα 9,84) και Δημήτρης Τρίμης, («Ελευθεροτυπία») καλούν, με δήλωσή τους, το εποπτικό όργανο δεοντολογίας και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, να λάβουν θέση για το ζήτημα. Οι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «επιχείρηση τρομοϋστερίας και ανθρωποφαγίας από μερίδα των ΜΜΕ εις βάρος των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», τονίζοντας ότι «Αυτά τα φαινόμενα παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, υπονομεύουν το δικαίωμα της κοινωνίας στην αξιόπιστη πληροφόρηση και ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας».