Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δίκη των τριών διαδηλωτριών που συνελήφθησαν την Κυριακή στις Σκουριές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων χρυσού στην περιοχή.

 
Οι τρεις γυναίκες, ηλικίας 25, 39 και 40 ετών, αφέθηκαν ελεύθερες. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου δεκτό το αίτημά τους για αναβολή της δίκης έως την Τετάρτη.
 
Οι τρεις γυναίκες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων με αφορμή την «ημέρας της μητέρας», κατηγορούνται για εξύβριση, αντίσταση, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου, ενώ μία εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για πρόκληση σωματικής βλάβης. Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από κατοίκους της Χαλκιδικής προς τις τρεις γυναίκες.
 

Μια από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στον Κάκαβο, την Κυριακή, η Λόλα Χρυσούλη, διηγείται τα όσα έζησε σε ρεπορτάζ του AlterThess (Σκουριές: ΜΑΤ εναντίον γυναικών). Σημειώνεται πως η κ. Χρυσούλη μετά την επίθεση των ΜΑΤ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί της διέγνωσαν κάκωση αυχένα και εκδορές στον λαιμό.
 
«Ανεβήκαμε στο βουνό πηγαίνοντας προς τις Σκουριές από την περιοχή Οξάρες. Στην διασταύρωση του δασικού δρόμου μας περίμεναν τρία τζιπ των ομάδων ΟΠΚΕ τα οποία ήθελαν να μας κόψουν τον δρόμο. Εμείς καταφέραμε να περάσουμε ενώ αυτοί μας φώναζαν ειρωνικά «Έτσι και αλλιώς θα σας σταματήσουν τα ΜΑΤ στο εργοτάξιο».
 
Σε λίγη ώρα βρίσκουμε παρατεταγμένες δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση. Δεν τους μιλάμε και καθόμαστε στην άκρη του δρόμου για πικ –νικ, τσουρέκι, καφέ ό,τι είχε η κάθεμια. Πέρασε περίπου μία ώρα και βλέπουμε τα ΜΑΤ να ανοίγουν δρόμο για να περάσουν δύο τζιπ της αστυνομίας τα οποία ερχόντουσαν κατά πάνω μας.
 
Εμείς μπήκαμε μπροστά τους και είπαμε στους άνδρες της αστυνομίας ότι από την στιγμή που μας απαγορεύουν τον δρόμο προς το βουνό τουλάχιστον ας μην μας ενοχλούν. Ξαφνικά τα ΜΑΤ έρχονται κατά πάνω μας και χτυπούν μια 60χρονη συναγωνίστρια μας . Σε λίγη ώρα ακούμε τον διοικητή να φωνάζει «Κάντε στην άκρη, σας φορτώνουμε όλες» Και ενώ αρχίζουμε να οπισθοχωρούμε, τα ΜΑΤ ξεκινούν να μας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους και τραβολογούν μία από μας για να την συλλάβουν»
 
«Με έσπρωχναν ταυτόχρονα τρεις άνδρες των ΜΑΤ για να με συλλάβουν. Ο ένας από την κουκούλα, ο άλλος από το μαντήλι που είχα στο λαιμό, κόντεψε να με πνίξει. Ξαφνικά ο ένας αφήνει το χέρι του από πάνω μου και ο άλλος με ρίχνει στο χαντάκι δίπλα στο δρόμο» περιγράφει η Λόλα και καταλήγει: «Έχουμε έρθει ξανά αντιμέτωπες με τα ΜΑΤ στο βουνό, ποτέ ξανά όμως δεν ζήσαμε τέτοια βία. Δεν είμαστε ούτε οι γυναίκες νίντζα, ούτε οι μαύρες χήρες στην Τσετσενία. Είναι δυνατόν 50 κιλά άνθρωπος να απειλώ την σωματική ακεραιότητα ενός πάνοπλου άνδρα των ΟΠΚΕ;»
 
Στο ίδιο ρεπορτάζ του Alterthess μια ακόμα γυναίκα που συμμετείχε στην κινητοποίηση (κ. Κούλα) δηλώνει : «θέλαμε να κάνουμε μια απλή βόλτα στον χώρο που ζούσαμε τόσα χρόνια». Παράλληλα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής χτυπήθηκε στο στομάχι και στη συνέχεια στο κεφάλι καθώς αστυνομικοί την έριξαν με την βία στο δρόμο.
 
«Είμαι περήφανη για τον αγώνα που δώσαμε σήμερα» λέει η Αναστασία Τζίτζου, 38 χρονών στο ίδιο ρεπορτάζ και προσθέτει «Όπως φαίνεται αυτοί φοβούνται ακόμη και τις γυναίκες». Αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα ενάντια στους χρυσοθήρες, η Αναστασία σημειώνει: « Μέσα μας έχει φουντώσει το αίσθημα της αδικίας, αυτό μας κάνει πιο δυνατές. Στον αγώνα αυτόν άλλαξε και ο ίδιος ο ρόλος μας ως γυναίκες. Πριν ήμασταν μόνο γυναίκες του νοικοκυριού τώρα έχουμε μεταμορφωθεί σε αντάρτισσες». Η βία δεν τους τρομάζει πλέον αλλά όπως λέει η Αναστασία «σε κάνει να εφευρίσκεις νέους τρόπους αντίστασης».

Ads