Εμφανώς ενοχλημένος από τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής τη δική του απάντηση. «Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος προς τον γ.γ. της κυβέρνησης σημείωσε: εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης μάλλον έχουμε περάσει την Πρώτη Δημοτικού. 

Ads

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και με αφορμή την ανακοίνωση Μπαλτάκου, ο κ. Ρουπακιώτης χαρακτήρισε «φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής ότι δεν αποστάλθηκε στη Βουλή».
 
«Κάποιες ανακοινώσεις, που δεν ξέρω τι θέλουν, είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα, ως να κάνουν μαθήματα Πρώτης δημοτικού. Και εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης μάλλον έχουμε περάσει την Πρώτη Δημοτικού», σημείωσε. «Μας προσβάλλουν», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο γ.γ. της κυβέρνησης διέψευσε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή, διευκρινίζοντας πως έχει φτάσει στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και ότι εκείνη θα το ελέγξει για τυχόν «ατέλειες».
 
Την αντιπαράθεση Ρουπακιώτη – Μπαλτάκου σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήρε καθαρά το μέρος του υπουργού Δικαιοσύνης. «Ξέρετε γράμματα. Σας καλώ να μην δεχθείτε επί της ουσίας αλλοίωση του νομοσχεδίου», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Μούιζνιεκς: Μην καθυστερείτε το αντιρατσιστικό – Θέστε εκτός νόμου της ΧΑ

Απαντώντας νωρίτερα στην ερώτηση Τσίπρα, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει. Οι επικοινωνίες μαζί τους είναι τέτοιες για να σας διαβεβαιώσω ότι το ν/σ θα προωθηθεί στην Βουλή». Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο επιτρέπει παρεμβάσεις καθώς θέλει ιδιαίτερη προσοχή να προστατέψει από την μια τους πολίτες απέναντι στο ρατσισμό και από την άλλη να προστατέψει την ελευθερία του λόγου».
 
Εξήγησε όμως πως «θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα συμπληρωθεί χωρίς να εγκαταλειφτεί καμία από τις βασικές αρχές» και ξεκαθάρισε πως «η περίπτωσή μου για κάποιους που συνεχώς ασχολούνται τόσο αστόχαστα, λησμονούν ότι η κυβέρνηση είναι 3κόμματική και με την δύναμη που μου δίνει το κόμμα που με στηρίζει και ο κ. Κουβέλης το υπουργείο θα υπερασπιστεί, Σύνταγμα, θεσμούς και δικαιώματα για δύο λόγους: γιατί ο υπουργός δεν θα αποστεί τη δέσμη ιδεών που τον προσδιορίζουν μια ζωή και γιατί ξέρει ότι η καρέκλα του στο υπουργείο δεν έχει κόλλα».
 
Αναφορικά με την πορεία που έχει πάρει εξήγησε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή απέστειλα το νέο σχέδιο, τα προηγούμενα σχέδια και την σχετική έκθεση στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και στα κόμματα. Αυτό επέβαλε η πολιτική τάξη και το ήθος. Κατά τα άλλα μετά την Παρασκευή τίποτε από την πλευρά μας δεν έγινε», και πρόσθεσε: «χθες τυποποιήσαμε αυτή την θεσμική υποχρέωση αποστέλλοντας εκ νέου το ίδιο υλικό με το συνοδευτικό έγγραφο για τα περαιτέρω. Αυτό επέβαλε η τάξη και είναι φληναφήματα ότι δεν κατατέθηκε στην Βουλή. Πως θα μπορούσε ένα γίνει εάν προηγουμένως δεν δινόταν στην γενική γραμματεία και δεν γινόταν διαβούλευση. Τις ανακοινώσεις δεν τις καταλαβαίνω είναι σαν να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού και εμείς έχουμε περάσει την πρώτη δημοτικού. Αυτές οι ανακοινώσεις μας προσβάλουν».

Ads