Τις αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη δεύτερη κατά σειρά συνάντησή του σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Προβλέπεται εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης για τις επιχειρήσεις και αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από 1% έως 5% και φόρος 10% σε ετήσια εισοδήματα από 8.000 – 12.000 ευρώ. Χειριζόμενος με πιο πολιτικό τρόπο τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, ο κ. Βενιζέλος δεν συμπεριέλαβε τους νέους έως 30 ετών, τους συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην μείωση του αφορολόγητου, επιβάλλοντας συγχρόνως έκτακτη εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα

Ads

Μεταξύ των μέτρων, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι:

– Μειώνεται το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ. Επιβάλλεται φόρος 10% σε ετήσια εισοδήματα από 8.000 – 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2011.

– Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης πετρελαίου για επιχειρήσεις και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, που θα πωλείται από τον Οκτώβριο. Η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Ads

Έκτακτη εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, όπως βουλευτές, μετακλητά στελέχη και τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος επιτηδευματία, που θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το πέμπτο έτος άσκησης επαγγέλματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

– Διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο στα ακίνητα. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα (π.χ. ειδικό τέλος στην αντικειμενική αξία, μέσω ΔΕΗ).

– Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000, 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ, 4% για εισοδήματα άνω των 100.000. Η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, με ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή. Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 – 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 – 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.

– Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.

Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «επιλογές ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας», με βασικό στόχο «να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας».

Είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Ε. Βενιζέλος μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση. Όπως σημείωσε, θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου. Αύριο, ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα της Βουλής, και θα περιλαμβάνει:

1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.

3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.

4. Τα φορολογικά μέτρα.

5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, προανήγγειλε την άμεση έναρξη, «ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα» του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και ξένων εμπειρογνωμώνων.

Ενημέρωση ΚΤΕ Οικονομικών και επαφές με τρόικα

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό του νόμο. Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Βάσω Παπανδρέου, εξέφρασαν εκ νέου ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Μεσοπρόθεσμου.

Στο ενδιάμεσο της συνεδρίασης του ΚΤΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είχε σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος διέκοψε την ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη “>Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το απόγευμα. Γύρω στις 14:00 έγινε γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα μεταβεί τελικά στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Πίσω στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αναγνώρισε τις δυσκολίες της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «ζοφερό», διερωτούμενος «εάν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει το μισό δώρο του Πάσχα». Ακόμη, είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για ορισμένα μέτρα, όπως είναι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έκανε λόγο για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, επισημαίνοντας: «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο». Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριο σημείο τριβής είναι αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Αύριο στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Η συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ολοκληρωθεί σε 3 συνεδριάσεις. Η πρώτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το απόγευμα, 27 Ιουνίου, θα συνεχιστεί Τρίτη 28 Ιουνίου την ίδια ώρα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με πρωινή συνεδρίαση. Η συζήτηση και ψήφιση του Εφαρμοστικού νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα γίνει σε μία συνεδρίαση, την Τρίτη 28 Ιουνίου, ενώ θα ολοκληρωθεί μετά από δύο συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν τις αμέσως επόμενες δύο μέρες, Τετάρτη απόγευμα 29 και Πέμπτη πρωί 30 Ιουνίου.

Για τις 28 και 29 Ιουνίου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.