Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens κατέθεσε σήμερα ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο οποίος επανέλαβε ότι έκανε καλά τη δουλειά του και πως η δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Τσουγκράνης, ο οποίος διευκόλυνε με άνοιγμα λογαριασμού τον Τάσο Μαντέλη να εισπράξει από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας 450.000 μάρκα, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον στην Εφέτη Ανακρίτρια που χειρίζεται το σκάνδαλο της Siemens. Ύστερα από αίτημα του κατηγορούμενου, του εδόθη διορία έως τις 28/9 για να απολογηθεί.

Ads

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε ότι ο ειδικός ανακριτής αμέλησε για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που δεν έγιναν δεκτά, ενώ επέμεινε ότι ορθά δεν έδωσε την υπόθεση σε εφέτη – ανακριτή, «έχοντας προσωπική γνώση της ενεργητικότητας και της εργατικότητάς του», χαρακτηρίζοντας πάντως λάθος την άρνηση της Ολομέλειας Πρωτοδικών να του διατεθεί επίκουρος ανακριτής. Ο κ. Σανιδάς άφησε υπαινιγμούς ότι η γερμανική Δικαιοσύνη δεν βοήθησε και καθυστέρησε τουλάχιστον 8 μήνες στην αποστολή στοιχείων και το άνοιγμα λογαριασμών, δεν απάντησε όμως λόγω άγνοιας, γιατί αφαιρέθηκε από τον εισαγγελέα Παπανικολάου η δικογραφία της πειθαρχικής δίωξης Ζαγοριανού.

Ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατηγορείται από το κυβερνών κόμμα ότι κινούσε τα νήματα μέσω του Δ’ ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού, για τη συγκάλυψη της διερευνώμενης υπόθεσης Siemens, ενώ κατηγορείται και για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της απόδρασης των Καραβέλα και Χριστοφοράκου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο κ. Σανιδάς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την Επιτροπή. Ο κ. Τζαβάρας έκανε λόγο για επιθετικότητα και προκατάληψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να λάβει την απάντηση ότι ο κ. Σανιδάς εμφανίστηκε και πάλι, χωρίς έστω κάποιο ίχνος αυτοκριτικής.

Ads

«Δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να μας λέει ότι όλα έγιναν καλά, την ώρα που του έφευγαν δύο βασικοί μάρτυρες» σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ. «Ο κ. Σανιδάς ευλόγησε τη βραδυπορία και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και λειτούργησε ως απόλυτος υπερασπιστής του προστατευόμενού του, Ζαγοριανού. Με τέτοια Δικαιοσύνη, λογικό είναι πρόσωπα, όπως ο Μαντέλης, ο Τσουγκράνης και ο Καρακώστας να μετατρέπονται σε κατηγορουμένους μετά την κατάθεσή τους στην εξεταστική» τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η πρώην γραμματέας του Καρακώστα Ουρανία Ζυγογιάννη που αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πρώην εργοδότη της.

Νωρίτερα σήμερα, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Τσουγκράνης έλαβε διορία μέχρι τις 28/9 για να απολογηθεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς ήταν εκείνος που, όπως παραδέχτηκε, διευκόλυνε τον κουμπάρο του, Τάσο Μαντέλη, να εισπράξει 450.000 γερμανικά μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ανοίγοντας τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης, προανήγγειλε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Είμαστε σε πορεία αποκάλυψης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «προφανώς θα έχουμε και άλλο στάδιο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, απεστάλη έγγραφο προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Α. Τζεφεράκο, με το οποίο ζητείται «να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων, που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες προς αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα αυτού, καθώς και αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους».

Αντίστοιχη διαδικασία προανήγγειλε ο κ. Βαλυράκης ότι θα κινηθεί και για τους οίκους αξιολόγησης στους οποίους επέρριψε ευθύνες για την απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου λέγοντας ότι «η απάτη δεν θα γινόταν χωρίς τη σύμπραξή τους».

Το αρχείο Καρακώστα αποκαλύπτει

Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είτε από το κατασχεθέν υλικό του μηχανικού Παντελεήμονα Καρακώστα, είτε από τη δικαστική συνδρομή.

Από την Εισαγγελία του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, προκύπτει ένα έμβασμα 1,1 εκ. ευρώ που κατευθύνεται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στην εξωχώρια εταιρεία του ΟΤΕ «ΟΤΕ International ltd» και από εκεί στα Σκόπια, πιθανόν για να δοθούν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την εξασφάλιση της μοναδικής άδειας κινητής τηλεφωνίας. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται κρατική εταιρεία, έστω εξωχώρια, αποδέκτης «μαύρου χρήματος», αλλά υπάρχει υπόνοια ότι το χρήμα μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων κατευθύνθηκε και σε Έλληνες πολιτικούς, σχολίασε ο κ. Π. Καμμένος.

Ως σημαντικά χαρακτηρίζονται και τα ευρήματα σε ξενοδοχείο, όπου διέμενε επί πολλά χρόνια ο μηχανικός Παντελεήμων Καράκωστας, κατηγορούμενος ήδη για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του υλικού, ο Καρακώστας αποδεικνύεται μεγαλομεσάζων, αφού αλληλογραφεί με υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΔΣ του ΟΤΕ από το 2000 ως το 2005, όπου παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ΟΤΕ, αλλά και ως συνομιλητής και συνεργάτης της Deutsche Telekom.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, έχει καταβάλει χρήματα σε ελεγκτές της Price Waterhouse & Coopers του οίκου αξιολόγησης που πραγματοποίησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ τουλάχιστον από το 2000-2003, ώστε χειραγωγούμενοι να μην ενεργοποιήσουν τις αυστηρές ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων, από τις οποίες θα κέρδιζε ο ΟΤΕ κι αντιθέτως έβγαινε κερδισμένη η Siemens. Έτσι απαξιωνόταν ο ΟΤΕ και έπεφτε η αξία του για να φτάσει τελικώς να πωληθεί στην Deutsche Telekom. Για τη διαδικασία αυτή ο Καρακώστας έστηνε δεκάδες εξωχώριες εταιρείες για κάθε υπόθεση και συνεργασία που ανελάμβανε, και τα χρήματα ακολουθούσαν δαιδαλώδεις διαδρομές για να φτάσουν στους αποδέκτες τους.


Διαβάστε επίσης:

Προς προανακριτική για το σκάνδαλο Siemens