Νέα στοιχεία για το οικονομικό σκάνδαλο του δήμου της Μυκόνου έρχονται στο φως μετά από το δεύτερο πόρισμα που ολοκληρώθηκε από την αρμόδια εισαγγελέα. Σύμφωνα με το πόρισμα, έχουν χαθεί 303.000 ευρώ από έσοδα μίσθωσης παραλιών και 111.000 ευρώ από την είσπραξη τέλους παρεπιδημούντων, όπως ανεφέρει η «Καθημερινή».

Ads

Ο δήμος Μυκόνου δεν εισέπραττε επί χρόνια το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων) από εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ορισμένοι υπάλληλοι του δήμου υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 300.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών το διάστημα 2002-2009 και 100.000 ευρώ από τέλη παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα.

Για την υπόθεση των παραλιών ερευνώνται τέσσερα κακουργήματα και πλημμελήματα με υπόπτους έναν δήμαρχο και δύο αντιδημάρχους και δύο δημοτικούς υπαλλήλους. Σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο της είσπραξης τέλους παρεπιδημούντων, η εισαγγελέας (Έφη Σαλμά) ζητεί να διερευνηθεί η ευθύνη ενός δημάρχου και τριών αντιδημάρχων καθώς και τριών υπαλλήλων του δήμου που κατείχαν θέσεις-κλειδιά σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου.

Η εισαγγελέας επίσης ζητάει να διευρενηθούν άλλα δύο ζητήματα: Καταρχήν, γιατί δε εντοπίστηκαν οι αυθαιρεσίες τα προηγούμενα χρόνια αφού τα οικονομικά του δήμου ελέγχονταν από ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία και επιπλέον ζητά τη διερεύνηση καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες επιχειρηματίες ισχυρίζονται πως κατέβαλλαν περισσότερα χρήματα.

Ads

Παρ’ όλ’ αυτά η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Μυκόνου δεν έχει ξεκινήσει αν και ζητήθηκε πριν ένα χρόνο ενώ η ανάκριση παραμένει στάσιμη καθώς κανείς από τους βασικούς εμπλεκομένους δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει.

Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο διαφθοράς με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο δημάρχων, δύο αντιδημάρχων και αρκετών υπαλλήλων του δήμου. Το πρώτο πόρισμα το οποίο συνέταξε οικονομικός επιθεωρητής με τη συνεργασία ελεγκτή από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης αποκάλυπτε την εμπλοκή τριών υπαλλήλων του δήμου οι οποίοι εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα.

Στη συνέχεια, το 2010, μετά από έρευνα της εισαγγελέως Έφης Σάλμα, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων. Οι κατάλογοι, δηλαδή, για την είσπραξή του από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια συντάσσονταν κάθε πέντε χρόνια ενώ θα έπρεπε να συντάσσονται σε ετήσια βάση.