Πεπεισμένη ότι οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα της δημόσιας ζωής δεν θα τιμωρηθούν τελικά είναι η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το φαινόμενο της διαφθοράς θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και στην Αττική (33,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (36,3%), ενώ οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπέδιο, η Siemens και το Χρηματιστήριο.

Ads

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σχεδόν ένας στους δύο (53%) θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει, αν και περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα σε δημόσια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους. Παράλληλα το 44%-45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μόνος σίγουρος τρόπος να διευθετήσει θέματα σε σχέση με το κράτος είναι να πληρώσει κάποια επιπλέον χρήματα.

Υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα, θεωρούνται βάσει της μελέτης, από κοινού η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες. Σχεδόν έξι στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς. Στην ερώτηση τέλος αν «θεωρείτε ότι το επίπεδο της διαφθοράς θα μειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», το 46% του δείγματος απαντά θετικά, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% εκτιμά ότι θα παραμείνει το ίδιο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ανέφερε ότι αμερικανική έρευνα υπολογίζει στα 20 δις ευρώ το ύψος της ετήσιας διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαφθορά «βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων» και αξίωσε ένα αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου, όπως και κοινωνική συναίνεση.

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου μίλησε για κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της δικαιοσύνης τα οποία «χρησιμοποιήθηκαν τεχνηέντως για τη χειραγώγησή της». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη δεν δικαιούται να διερευνήσει ευθύνες πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα αν δεν προηγηθεί σχετική εντολή από τη Βουλή.

Οκτώ στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή οφείλεται στη μικρή πιθανότητα εντοπισμού όσων φοροδιαφεύγουν, επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπίδας Καλλίρης, επικαλούμενος σχετική έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε εξυγίανση του ελεγκτικού μηχανισμού, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στους πολίτες από τα μαθητικά χρόνια.