Κατά 32,24% μειώθηκε τον Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που καταγράφουν τα έσοδα από μελέτες και επιβλέψεις. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, διάστημα κατά το οποίο καταγράφονται επί καθημερινής βάσης και ηλεκτρονικά τα πραγματικά δεδομένα.

Ads

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δείχνει πλέον να παγιώνεται, καθώς ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο τα στοιχεία έδειξαν μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μείωση και έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

Η μείωση των εσόδων από μελέτες και επιβλέψεις κατά τον Ιούνιο ήταν 12,19% και τον Ιούλιο κατά 14,01%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση, από άποψη αριθμού συναλλαγών ήταν ακόμη μεγαλύτερη (ξεπέρασε το 40%), γεγονός που αντικατοπτρίζει κατά εμφανή τρόπο την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος.

Ads

«Πρόκειται για μια τραγική πορεία στην οποία οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα – με ή χωρίς υπαγόρευση από την τρόϊκα και το μνημόνιο – στον τομέα της φορολογίας, της ρευστότητας της οικονομίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονα στην απουσία μιας συνολικής, συνεκτικής και αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα της χωροταξίας, πολεοδομίας, των υποδομών και της οικοδομής» σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

«Το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι τα προβλήματα αυτά, εξόχως κοινωνικά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία άντλησης επιπλέον εσόδων από τον κρατικό κορβανά και μόνο, υποσκάπτοντας τα όποια ορθά περιβαλλοντικά και οικιστικά μέτρα έχουν νομοθετηθεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.