Η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν ανάψει πιθανότατα ευθύνεται για το θάνατό των δυο φοιτητών χθες στη Λάρισα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή, ο οποίος διενήργησε το πρωί νεκροτομή. Την ίδια στιγμή, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, οι υπόλοιποι τρεις νεαροί φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μαζί με τους δυο συμφοιτητές τους, βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης αναίσθητοι στο σπίτι.

Ads

Οι τρεις νεαροί από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Χανιά, φαίνεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά όπως αναφέρουν οι θεράποντες γιατροί οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα καταδείξουν αν έχουν υπάρξει εγκεφαλικές βλάβες λόγω της ελλιπούς οξυγόνωσης των ιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εξ αυτών που αρχικά η κατάσταση του θεωρήθηκε καλύτερη και νοσηλευόταν στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τελικά μεταφέρθηκε επίσης στην ΜΕΘ, με μάσκα οξυγόνου, ενώ οι άλλοι δύο είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, που διενέργησε τη νεκροτομή των δυο άτυχων νέων από τα Χανιά και την Χαλκίδα 21 και 22 ετών αντίστοιχα, που κατέληξαν, εντοπίστηκαν ίχνη αλκοόλ, ωστόσο, όπως επεσήμανε συνολική εικόνα για τα αίτια του θανάτου θα υπάρχει μετά την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ads

Ημέρα πένθους είναι η σημερινή τόσο για το ΤΕΙ Λάρισας όσο και για την πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.

Οι νεαροί είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν.

Η σπιτονοικοκυρά των φοιτητών στη Λάρισα, που έφυγαν από τη ζωή με τραγικό τρόπο, μίλησε στον Antenna, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχαν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο. «Φέτος, τι θα γίνει παιδιά, θα πάρουμε πετρέλαιο, τα ρώτησα. Κανόνισε για σένα, εμείς δεν παίρνουμε, αν έχει πολύ κρύο θα δούμε, μου απάντησαν» υποστήριξε.

Αντιδράσεις

Το τραγικό συμβάν της Λάρισας είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή  στις ζωές των περισσοτέρων πολιτών, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο σπουδαστών που έχασαν τη ζωή τους.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι πέντε σπουδαστές προέρχονται «από λαϊκές οικογένειες (οι δύο παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν, έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο», αλλά, «δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν». 

«Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση, Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των δύο σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το περιστατικό αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών. 

«Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές» καταλήγει.

Από λάθος πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές, σχολίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο ΙΣΑ ζητά αλλαγή της πολιτικής, η οποία έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες.
 
«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θάνατο των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα, η οποία όπως αναφέρουν οδήγησε τους δύο νεαρούς στον θάνατο και άλλους τρεις στην εντατική, καθώς επίσης για την ανεργία που πλήττει τους νέους.
 
Οι σπουδαστές του ΤΕΙ μοίρασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό για το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζει τις σπουδές τους.