Έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται αυτή την ώρα το πολυνομοσχέδιο, έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου  – εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και μέλη του ΠΑΜΕ – με αίτημα να μην προχωρήσουν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Εντός της Βουλής το κλίμα είναι τεταμένο: έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ένταση υπήρξε και ανάμεσα στον τελευταίο και τον Πάνο Καμμένο. Ενστάσεις επί διατάξεων του νομοσχεδίου εξέφρασαν ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κοντογιώργης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και Πάρις Κουκουλόπουλος. «Όχι» Κουβέλη σε μεταρρυθμίσεις με ξαφνικό θάνατο υπηρεσιών. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.

Ads

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι θα καταψηφίσει τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου 80, 81 και 82 που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση, αν δεν εξαιρεθούν οι τρίτεκνες οικογένειες έστειλε ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Κώστας Κοντογιώργης«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μέτρα που δολοφονούν το κύτταρο, και της οικογένειας και της χώρας», επισήμανε.

Αργά το βράδυ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές τις εισηγήσεις για την εξαίρεση των τρίτεκνων οικογενειών και ο κ. Κοντογιώργος ήρε τις επιφυλάξεις του και δήλωσε ότι θα ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα.



Live η συζήτηση στη Βουλή  

Την απόσυρση των διατάξεων για την Δημοτική Αστυνομία και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τα οικονομικά των δήμων ζήτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Νωρίτερα ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Με μια αιχμηρή κριτική κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Απευθυνόμενος τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε «να μην παίζουν με τις αντοχές των βουλευτών, αλλά και τις δημοκρατικές αντοχές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «προϊόν κοπτικής -ραπτικής», καθώς, όπως είπε, «δεν διατυπώθηκε άλλος εναλλακτικός δρόμος».

Ads

Όπως έγινε γνωστό πως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος ακούστηκε να λέει στον διάδρομο της Βουλής: «Όποιος δεν θέλει δεν ψηφίζει και εκλογές τον Αύγουστο».

Αντιπαραθέσεις

Οι υψηλοί τόνοι δεν έλειψαν ούτε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο Σόιμπλε έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία», ενώ για τον κ. Σαμαρά σημείωσε πως «έχει γίνει κομματάρχης του CDU» και «ετοιμάζει προεκλογικές συγκεντρώσεις για τον Σόιμπλε στην επαρχία». Η ομιλία Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με τη σειρά του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύσει στον φόβο και την απαισιοδοξία.

 

Ένταση σημειώθηκε και ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σωστά ή αν είναι αυτά που λέει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο οποίος – όπως είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων – είναι υπόδικος για παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

 
 
Παρεμβαίνοντας ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τώρα τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά.
 
Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν επομένως η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε ψευδή στοιχεία.

Παρά την προτροπή του προεδρεύοντως Γ. Τραγάκη στον Γ. Στουρνάρα («μην απαντάτε, είναι δυνατόν να απαντάτε εσείς σε αυτή την ερώτηση;») ο υπουργός επανέλαβε ότι τώρα δίνονται σωστά στοιχεία.
 
Τότε ο Π. Καμμένος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή και τους είπε: «Ε, τώρα ψηφίστε».

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει αιχμές για τον προκάτοχό του λέγοντας ότι όταν βρέθηκε στο υπουργείο το θέμα της κινητικότητας ήταν ένα «κανονικό μηδέν» και χρειάστηκαν έξι συναντήσεις με την τρόικα ώστε να αναστρέψει την κατάσταση, να πείσει την τρόικα ότι αυτή η αναστροφή μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο και έτσι να λάβει η χώρα την δόση εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Η στροφή που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο γιατί θέλει και επιδιώκει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού  και δημοκρατικής επαναθεμελίωσης.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=f3WDlWnF1zQ]

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=zLnQpUJ5234]
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών. «Με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Στην τύχη; Με δεδομένα συγκυριακά και εντελώς ανορθολογικά; Με αλλεπάλληλα μπρός – πίσω, ανάλογα με τις αντιδράσεις;», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας στις βολές Μητσοτάκη για «καθυστερήσεις» στην κινητικότητα, σημείωσε: «Όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Eπανέλαβε δε πως «το Μνημόνιο είναι ταφόπλακα του έθνους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπέκλεψε την ψήφο του λαού, καθώς τίποτε από όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τα κόμματα που την συγκροτούν.