Κινητοποιήσεις αναμένεται να αποφασίσει τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο και την αναλογία ενός φαρμακείου για κάθε χίλιους κατοίκους από 1.500 που είναι σήμερα.

Ads

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου προς όφελος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Δεν αποκλείουν επίσης και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αποφάσισαν απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, επιμένει στις ρυθμίσεις που είχε προτείνει για την απελευθέρωση της λειτουργίας των φαρμακείων και προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δεσμεύτηκε επιπλέον να δώσει στη δημοσιότητα τον «κατάλογο των υποθέσεων που εξετάζουν ή εξέτασαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε οι παραβάσεις αφορούν το παρόν είτε το παρελθόν» και έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο της υγείας. Υποστήριξε επιπλέον ότι για το 2011 θα μειωθούν κατά 400 εκατ. οι δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα και υλικά.

Ads

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι οι σπατάλες στην Υγεία έχουν συμβάλλει κατά πολύ στον εκτροχιασμό του συνολικού εθνικού χρέους. «Αν εξεταστεί το θέμα από τη σωστή οπτική, δηλαδή από την οπτική των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που πρέπει κάποτε να ξαναγίνουν ένα υπουργείο, τότε ο εκτροχιασμός κόστισε πολλά δισ. ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά.

Διέψευσε επίσης τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών
και στάθηκε επικριτικός απέναντι σε όσους τα τροφοδοτούν. Κατά τη γνώμη του μια νέα εκλογική διαμάχη θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση τη χώρα.

«Τα μέτωπα διαρκείας δεν βοηθούν κανέναν, ούτε τη χώρα ούτε τους ίδιους τους φαρμακοποιούς», τόνισε σχετικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώθηκε όπως υποστήριξε και θεωρεί δικαιωμένη την πολιτική της κυβέρνησης από τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την ανάγκη να ρυθμιστούν μικρότερα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα των φαρμακείων,να απελευθερωθεί το ωράριο για όποιον επιθυμεί και να καταργηθεί κάθε απαγόρευση εισόδου στο επάγγελμα.