Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διορισμών τους καταγγέλλουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης». Περισσότεροι από τριακόσιοι εκλεγμένοι επιστήμονες βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες κάλυψης θέσεων προσωπικού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ads

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εφτακόσια μέλη ΔΕΠ, τα οποία έχουν εκλεγεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, που σημαίνει ότι δεν έχουν διοριστεί, παρόλο που η νομοθεσία ορίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το τετράμηνο» υπογραμμίζει ο Αντώνης Βεντούρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας.

Η Πρωτοβουλία απαρτίζεται από 355 άτομα, όλοι εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, ενώ η σύστασή της ως όργανο αποφασίστηκε πριν από τρεις μήνες. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων ώστε το ζήτημα να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό και κυρίως στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ κατέθεσαν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους, το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Ads

Η υπόθεση των αδιόριστων μελών ΔΕΠ έφτασε επανειλημμένα το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή μέσω της κατάθεσης ερωτήσεων βουλευτών από πολλές κομματικές παρατάξεις. «Ο κ. Πανάρετος, απαντώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διορισμοί και ότι θα γίνουν την άνοιξη και τον Αύγουστο του 2011. Έπειτα, όμως, δημοσιοποιήθηκε ένα έγγραφο του κ. Σαχινίδη που έλεγε ότι οι διορισμοί δεν μπορούν να γίνουν και ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ενταχθεί στο 5:1, όπως ακριβώς ισχύει στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με υπολογισμούς που κάναμε, σε ένα μικρό πανεπιστημιακό τμήμα, για να διοριστεί ένας άνθρωπος, θα πρέπει να περάσουν εφτά χρόνια. Όσα συμβαίνουν μας προκαλούν, βέβαια, ανασφάλεια. Θέλουμε να ξέρουμε πότε ακριβώς και πόσοι άνθρωποι θα διοριστούν» υπογραμμίζει ο κ. Βεντούρης.

Τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, υποστηρίζουν ότι λόγω της καθυστέρησης των διορισμών τους ταλανίζονται από πολύχρονη επιστημονική, οικονομική και ψυχολογική φθορά. Παράλληλα όμως επισημαίνουν πως οι συνέπειες αφορούν και τη γενικότερη λειτουργία των ΑΕΙ τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τις διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες. «Κάποιοι από μας εργάζονται εκτός πανεπιστημίου, κάποιοι δεν εργάζονται καθόλου. Το χειρότερο είναι ότι ορισμένα μέλη μας έχουν έρθει από πανεπιστήμια του εξωτερικού περιμένοντας το διορισμό τους. Άφησαν θέσεις σίγουρες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τραγική κατάσταση. Από τα Χριστούγεννα έχουμε φτιάξει ένα ταμείο αλληλεγγύης λόγω της δυσχερούς κατάστασης που βρίσκονται πολλά μέλη» τονίζει ο Αντώνης Βεντούρης.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν ζητήσει με αλλεπάλληλες επιστολές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας και δημοσιοποίηση των ονομάτων και της σειράς διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Δεν έχουν λάβει καμία απάντηση έως τώρα και ο κ. Βεντούρης επισημαίνει πως «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η πολιτεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει και να απαξιώσει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Μετά από μία σειρά εξωστρεφών δράσεων, η Πρωτοβουλία διεκδικεί τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν από το 2009-2010, συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής με την πολιτική ηγεσία του ΥΔΒΜΘ και υιοθέτηση εφεξής, σαφών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τους διορισμούς μελών ΔΕΠ.

Παράλληλα, ζητούν από τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων, τους συναδέλφους, τα συνδικαλιστικά όργανα και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους «υπέρ της διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης Δημόσιας εκπαίδευσης και έρευνας».