Στους 3 μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) επικεντρώνεται η προσοχή, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το Mega, οι υποψήφιοι έρχονται ισόπαλοι. Στην Περιφέρεια Αττικής πάλι, ο Γιάννης Σγουρός φαίνεται να προηγείται με 53,7% έναντι του Βασίλη Κικίλια που λαμβάνει 46,3%.

Ads

Το 55,9% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι το κριτήριο προσέλευσης στην κάλπη ήταν αυτοδιοικητικό, έναντι 41,2% ότι ήταν πολιτικό, ενώ το 3% δήλωσε Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ. Ισοβαθμία 50%-50% δίνει η GPO, η οποία διενεργήθηκε μέχρι το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, για τους υποψήφιους δημάρχους Αθηνών Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη, Πειραιά Γ. Μίχα και Β. Μιχαλολιάκο και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και Κ. Γκιουλέκα.

Σχετικά με το αν η προσέλευση στην κάλπη του β’ γύρου έγινε προκειμένου να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, το 39,4% δηλώνει «ναι», έναντι 40,7% που δηλώνει το αντίθετο.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,7%, ΝΔ 24,8, ΚΚΕ 9,6%, ΛΑΟΣ 6,0%, ΣΥΡΙΖΑ 3,0%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,3%, Δημοκρατική Αριστερά 1,7%, ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 10,%, Δεν απαντώ 12,4%.

Ads

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61,5%) κρίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν εκτίμησε σωστά τα μηνύματα των πολιτών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αντώνη Σαμαρά είναι 61,9%.

Άλλη μία δημοσκόπηση, της Alco για το τ/σ Alter, σημειώνει ότι η εκτίμηση ψήφου για την Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνεται στο 53-57% για τον Γιάννη Σγουρό και 43-47% για τον Βασίλη Κικίλια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα στους 3μεγάλους δήμους της χώρας, με το επιχείρημα ότι θα είναι απολύτως οριακή η εκλογή.

Στην ίδια δημοσκόπηση, σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν ψήφισαν, οι πολίτες απαντούν: 36% «Αποδοκιμασία στα κόμματα», 28% «Τους έχω βαρεθεί όλους», 5% «Είχα καλύτερα πράγματα να κάνω», 1% ΔΞ/ΔΑ.

Σχετικά με την πρόθεση ψήφου να είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι απαντούν: ΠΑΣΟΚ 28,9%, ΝΔ 24,6%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 4,2%, ΣΥΡΙΖΑ 2,3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,2%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,5%, ΑΛΛΟ 3,1%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 5,8%, ΑΠΟΧΗ 10,7%, ΔΞ/ΔΑ

Παράλληλα, το 30% εμπιστεύεται περισσότερο για την οικονομία τον Γ. Παπανδρέου, το 17% τον Α. Σαμαρά, το 4% Κανέναν, ΔΞ/ΔΑ το 5%.

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για το Σκάι, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-6 Νοεμβρίου 2010, σε δείγμα 1.027 ατόμων, για την επόμενη ημέρα των εκλογών, το 56% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Ειδικότερα, 74% εκφράζει αρνητική γνώμη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου , 59% πιστεύει ότι η παρουσία του βλάπτει την Ελλάδα, ενώ το 65% ζητά να φύγει από την Ελλάδα. 51% εκφράζει αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα με το δημόσιο χρέος της, το 46% ζητά επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για πληρωμή μόνο ενός μέρους, 23% ζητά συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ενώ 14% ζητά να μην πληρώσει η Ελλάδα το χρέος και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Πάντως, το 69% πιστεύει ότι η χώρα δε θα πρέπει να φύγει από τη ζώνη του Ευρώ.

Για το ποιοι ευθύνονται για το χρέος της Ελλάδας, η συντριπτική πλειοψηφία (96%) απαντά οι ελληνικές κυβερνήσεις και ακολουθούν οι κερδοσκόποι (87%), οι ελληνικές τράπεζες (72%), οι μεγάλες χώρες της ΕΕ (69%), οι ξένες τράπεζες (66%) και τέλος οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες (54%).

Το 66% των ερωτώμενων απαντά ότι δεν εμπιστεύονται τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ 65% εκτιμά ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά στα θέματα της οικονομίας είναι λάθος.

Τέλος, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΑΝΤ1, ο Γιάννης Σγουρός λαμβάνει μεταξύ 53%-57%, έναντι 43%-47% για τον Βασίλη Κικίλια. Η δημοσκόπηση δίνει, επίσης, προβάδισμα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κυβερνών κόμμα εκτιμά ότι στην περιφέρεια Αττικής κερδίζει ο κ. Σγουρός με το ποσοστό από 53% έως 57%, ενώ για τον Βασίλη Κικίλια εκτιμούν ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί από 43% έως 47%. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει, επίσης, νίκη στις Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ενώ κάνει λόγο για ντέρμπι στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, καθώς και στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Στη Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, πιστεύει ότι κερδίζουν σίγουρα 4 περιφέρειες – Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρό. Επίσης, βλέπει ντέρμπι στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, όπως και στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά.

«Σήμερα μιλάει ο λαός, δεν μιλούν οι δημοσκόποι. Κι αν θέλουν κάποιοι σημείο αναφοράς, υπάρχει το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Κάθε άλλη δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου, τέτοιες ώρες, ακουμπάει στο πονηρό και δεν εξυπηρετεί την αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη διενέργεια δημοσκοπήσεων για πρόθεση ψήφου γενικών εκλογών.