Η ελληνική οικονομία και ειδικότερα το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξής της αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο αντίστοιχα. Θολό, ωστόσο, παραμένει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς αν και η φημολογία κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία ως προς το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ισχυρά κράτη-μέλη φέρουν αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις. Σχεδόν βέβαιη, ωστόσο θεωρείται η ευρωπαϊκή στήριξη σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ads

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν, φτάνοντας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμένης και υπό όρους βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα».

«Θα συζητήσουμε για τους τρόπους διαφύλαξης της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης», προσέθεσε, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο που μελετάται.

Σύμφωνα με διπλωμάτες δύο επιλογές υπάρχουν εφεξής: είτε η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια, τα οποία θα χρηματοδοτούν οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια που θα χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εγγυήσεις των κρατών. Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ads

«Μας έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρούμε μια λειτουργική λύση για την ελληνική οικονομία εφόσον χρειαστεί», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο και ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Θα συζητήσουμε αρκετές εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μία λύση εφόσον χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian του Σαββάτου, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο δανεισμό της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο, με τη μορφή είτε απ’ ευθείας δανείων είτε παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη σύναψη δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και δημοσιευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο κοινοτική πηγή, αναφέρει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανόν να καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για έναν μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα διατεθούν χρήματα, εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει βοήθεια».

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να δράσει, αν παρουσιαστεί ανάγκη, ωστόσο η επεξεργασία των τεχνικών λεπτομερειών του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικοτολογίες», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Τοντ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ, παίρνοντας θέση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε την ύπαρξη σχεδίου βοήθειας, λέγοντας πως κανένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Βερολίνου και πως «η Ελλάδα εφαρμόζει το σχέδιο περικοπών της και θα τα καταφέρει μόνη της». Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξίζει μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων, «αλλά δεν υπάρχουν νέα στοιχεία και δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση, τη Δευτέρα».

Στην ίδια συνέντευξη, ωστόσο, τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από «αυστηρότερους κανόνες , πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της» υπογραμμίζοντας ότι η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μία εντελώς διαφορετική πειθαρχία. Επιπλέον αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, καθώς εκτίμησε ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση. «Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν αρκεί. Την εποχή που υιοθετήθηκε ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ» τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.

Κατηγορηματική ήταν και η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε χθεσινές δηλώσεις της στους Financial Times, υποστήριξε ότι δεν αναμένει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogrop, τιμώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «εντελώς πρόωρο». Δήλωσε ωστόσο την πίστη της στην ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί σε μεγάλο βαθμό με ιδίες δυνάμεις, μέσω των μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνουν μείωση των εγχώριων δαπανών ίση με το 2% του ΑΕΠ».

Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όσον αφορά τους όρους του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνεια της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν «μία από τις επιλογές» για τη στήριξη της Αθήνας. «Όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», πρόσθεσε. «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν, το να μιλάμε για ποσά τώρα είναι πρόωρο», σημείωσε αναφερόμενη στις φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν ένα «πακέτο βοήθειας ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η Ελλάδα πρέπει αρχικά να δείξει ότι έχει προβεί στα κατάλληλα βήματα για να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, πριν δεχθεί βοήθεια από το εξωτερικό», δήλωσε από τη μεριά του, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ στην αυστριακή τηλεόραση.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, Ολι Ρεν, αναμένεται να καταθέσει την αξιολόγησή του για τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο επίτροπος θα πει ότι οι στόχοι των εσόδων είναι υπερ-αισιόδοξοι και εμπεριέχουν ρίσκα, όπως αυτό της ενίσχυσης της φοροδιαφυγής. Ο Όλι Ρεν φέρεται πως θα υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους φέτος, την ίδια στιγμή που μιλώντας στην Guardian δήλωσε πως «αν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… υπ’ αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι». Όπως έκανε γνωστό σήμερα δεν προτίθεται να παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την ελληνική πλευρά, η ύφεση αναμένεται να παίξει τον ρόλο του διαπραγματευτικού χαρτιού για το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο αφενός την αποτροπή πρότασης για περεταίρω λήψη μέτρων, αφετέρου την πίστωση χρόνου για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, το υπουργείο Οικονομίας έχει αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση φέτος από 0,3% στο 1,2%, κίνηση που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ώστε να μη «στραγγαλιστεί» η πραγματική οικονομία. Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέσα σε χρονική περίοδο 3 ετών, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, «χρειάζονται βαρύτατα φοροεισπρακτικά μέτρα και το 2011 και το 2012, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε η κυβέρνηση», αναφέρει στην εφημερίδα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Με τις προβλέψεις της Κομισιόν να κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2010 κατά 2,25% και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ακολουθήσει τα πρόσθετα ελληνικά οικονομικά μέτρα, να εντείνουν την ανησυχία των Βρυξελών για μια επικείμενη κοινωνική έκρηξη, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο η ΕΕ να ρίξει τους τόνους, κινούμενη «παρασκηνιακά». Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήξει η αποστολή επιπλέον Ευρωπαίων επιτηρητών μέσα στον επόμενο μήνα, κατά τον οποίο θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαστάμκο για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

«Τα μέλη της ευρωζώνης μοιράζονται μια κοινή ευθύνη όσον αφορά τη σταθερότητα του ευρώ. Οι οικονομικές μας πολιτικές είναι θέμα κοινού ενδιαφέροντος. Το σημαντικότατο δίδαγμα της κρίσης είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βαθύτερη και ευρύτερη εποπτεία των οικονομικών πολιτικών, περιλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού και της αντιμετώπισης των ανισορροπιών, ώστε να διαφυλαχθεί καλύτερα η μακροδημοσιονομική σταθερότητα στη ζώνη ευρώ. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει σύντομα προτάσεις περαιτέρω ενίσχυσης του συντονισμού και της εποπτείας των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη» ήταν η απάντηση της Κομισιόν στην πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπαστάμκου για ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδος αφορά στην ίδια. Η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων αφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. «Δράστες» και «φύλακες» ταυτίζονται ως προς την ευθύνη. Η ΕΕ ομολογεί την ευθύνη της μέσω αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του κανονιστικού της πλαισίου» ανταπάντησε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαστάμκος.

Αποκλείει νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο στήριξης από την ΕΕ, καθώς όπως σημείωσε «οι διεργασίες του Eurogroup και του Ecofin βρίσκονται σε εξέλιξη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα θέσει αίτημα βοήθειας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κινείται και σήμερα στην κατεύθυνση που κινήθηκε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν, το ΠΣΑ και το φορολογικό νομοσχέδιο, αρκούν για το στόχο του περιορισμού του ελλείμματος κατά 4 μονάδες τη χρονιά που διανύουμε.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσα στην εβδομάδα και τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, αφού κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο», συνέχισε.

«Βεβαίως και το αποκλείω», τόνισε ο κ. Πεταλωτής για το εάν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για νέα μέτρα και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες».

Ερωτηθείς εάν, μετά και τη συνεδρίαση του Εcofin, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι και ο κ. Α. Λοβέρδος έχει απαντήσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Είναι μια δυνατότητα που έχει τεθεί πάρα πολλές φορές και από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξαναδανειστεί με ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο, όπως δανειζόταν τόσες πολλές φορές στο παρελθόν λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης, το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα», απάντησε ο Γιώργος Πεταλωτής σε σχετικό ερώτημα και πρόσθεσε ότι «εφόσον δεν τελειώσει το θέμα του δανεισμού μας δεν σταματούν και οι δυνατότητες οι οποίες παρέχονται».

Πιο ανησυχητική η κρίση στον ευρωπαϊκό νότο από ότι στην Ελλάδα

«Η κρίση στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, είναι πιο ανησυχητική από την κρίση στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο Ισπανός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάνης (ΙMD), Αρτούρο Μπρις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Temps».

Ως αιτία του ελληνικού προβλήματος ο κ. Μπρις εντοπίζει το κόστος του δανεισμού και υποστηρίζει ότι η κρίση που ήρθε δεν οφείλεται στην κερδοσκοπία, αλλά στην κακή δημοσιονομική κατάσταση. Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις πρακτικές που την οδήγησαν σε αυτή, την παρομοιάζει μάλιστα με τις περιπτώσεις της Ασίας το 1997 και της Λατινικής Αμερικής το 2002. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Goldman Sachs πούλησε στην Ελλάδα «ένα προϊόν νόμιμο στην εποχή του».

Αναφερόμενος, στην ιδέα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εκτιμά ότι δεν είναι απαραίτητο, ενώ για το ΔΝΤ βλέπει απλώς ένα ρόλο επιτήρησης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.

Τέλος, κληθείς να κάνει εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Μπρις τονίζει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική, γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη γλώσσα της αλήθειας κι ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει. Αντίθετα, στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, τα προβλήματα δεν αναγνωρίζονται δημόσια». «Απ αυτή την άποψη, η κατάσταση στις τρεις αυτές χώρες είναι πιο ανησυχητική από την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να πράξουν οι ηγέτες τους, είναι να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της αλήθειας και να υιοθετήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν απέναντι τους ένα παγόβουνο και μαθαίνουν, τώρα, το πώς θα το αποφύγουν», προσθέτει, για να καταλήξει πως «οι Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι, πλέουν στο σκοτάδι, αγνοώντας ότι ένα παγόβουνο βρίσκεται στο δρόμο τους και πρέπει, επίσης, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους, γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και να δίνουν μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Οι αγορές, δεν κρίνουν δηλώσεις προθέσεων, αλλά μέτρα συγκεκριμένα».