Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ριζικά το διοικητικό σύστημα της χώρας.

Ads

Χθες, κατά το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τη νέα διοικητική δομή της χώρας, υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και εξήγγειλε τη θεμελίωση περίπου 370 δήμων αντί των 1.034 που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι περιφέρειες μειώνονται σε 7 από 13, ενώ συμπτύσσονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνοντας τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις από 6.000 σε 2.000. Στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται δεκατρείς αιρετές περιφέρειες.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης η κατανομή των πόρων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια ενώ θα υπάρχει ενιαία στρατηγική και σχεδιασμός με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Η γενική αρχή που προέταξε ο κ. Ραγκούσης είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του.

Για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, θα υπάρχει αιρετός περιφερειάρχης και θα εγκαινιαστεί ο θεσμός του αντιπεριφειάρχη. Σημαντικό ρόλο θα έχει η περιφερειακή εκτελεστική επιτροπή.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς δήμους., ενώ οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα απορρέουν πλέον και από τον ΦΠΑ, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι πόροι θα προέρχονται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ θα χρηματοδοτείται και η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση υπηρεσιών του ΟΤΑ, υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, καθιερώνεται μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα τουλάχιστον ισοδύναμο με το αντίστοιχο της αυτοδιοίκησης που έχει το όνομα «Θησέας».

«H νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» έχει ως στόχο να αξιοποιήσει της δυνατότητες της χώρας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Πρέπει να φέρουμε και πάλι την ελπίδα που έχει χαθεί, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι αλλαγές στη διοίκηση του κράτους θα απελευθερώσει και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ρίζα του οικονομικού προβλήματος είναι ο τρόπος διακυβέρνησης. «Πρέπει να προφυλάξουμε την αυτονομία μας και να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε και να αποφασίζουμε εμείς για την οικονομία μας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η ανεξαρτησία μας είναι κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η αντίληψη ότι το κράτος είναι λάφυρο τις εκάστοτε κυβέρνησης, καθιστά τη δημόσια διοίκηση αιχμάλωτη συμφερόντων, όπου δημιουργούνται φέουδα και τελικά πλήττεται το συμφέρον του πολίτη.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής με διεθνείς συμμετοχές, η οποία μετά από επιστημονική έρευνα και με πρότυπο ξένα κράτη, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δομική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

«Η θέση όλων μας είναι απόλυτη. Κανένας δεν πρόκειται να φοβίσει το δημοκρατικό μας κόσμο και να πνίξει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Θα είμαστε απέναντι σε όσους θέλουν να θέσουν τους πολίτες σε ομηρία», δήλωσε σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή έκρηξη μπροστά από τη Βουλή.

Αντιδράσεις

«Αν ο κ. πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

«Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

«Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η εξαπάτηση. Ενώ προωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, προκειμένου να ληστέψουν ακόμα πιο πολύ το λαό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με απατηλά συνθήματα και κούφιες διακηρύξεις να τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκά. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία.

«Μετά από 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περιμέναμε η Κυβέρνηση να βάλει απόψε τον πήχυ ψηλά. Γιατί η διοικητική μεταρρύθμιση σημαία της Ν.Δ. , είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Είδαμε αντίθετα, μία έκθεση ιδεών με δηλώσεις προθέσεων και τεχνάσματα επικοινωνιακά. Όμως:

· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν γίνεται. Γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση δεν ακούσαμε τίποτα.

· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς πόρους δεν γίνεται. Όμως ακούσαμε υπαινιγμούς για νέους φόρους που πιθανώς αφορούν και αύξηση του ΦΠΑ.

· Πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τη χωρική κατανομή των νέων Δήμων δεν γίνεται. Όμως η Κυβέρνηση απέκρυψε αυτό το κρίσιμο στοιχείο.

· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς νέες αρμοδιότητες με μεταφορά και αντίστοιχων πόρων δεν γίνεται. Όμως και πάλι η Κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τελικά ο κ. Παπανδρέου μας μίλησε για το θεσμικά αυτονόητο, χωρίς να μιλήσει για την ουσία.

Ο πρόχειρος και αποσπασματικός αυτός τρόπος που αντιμετωπίζει την υψηλή προτεραιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας ουσιαστικά την υπονομεύει. Η κατατεθείσα πρόταση διακρίνεται από έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου, απουσία της αρχής της επικουρικότητας και ερασιτεχνισμό.

Η Ν.Δ. ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκφραστές της αυτοδιοίκησης και την κοινωνία των πολιτών, ώστε η χώρα να αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο σύγχρονης διοικητικής δομής που να υπηρετεί τις προσδοκίες των πολιτών για οικονομική, κοινωνική ανασυγκρότηση και πρόοδο», δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Ζώης.