Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα το σχέδιο νόμου για τη «ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», το οποίο επαναφέρει τα τεχνικά παιχνίδια και θεσπίζει όρους για τα τυχερά παιχνίδια και το διαδικτυακό στοίχημα.

Ads

Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι να ελεγχθεί ο παράνομος τζίρος από τα παιχνίδια αυτά που ξεπερνάει τα τέσσερα δις ετησίως.

Το σχέδιο νόμου επαναφέρει στο προσκήνιο τα «ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια» όπως τα ονομάζει, ρυθμίζει τα τυχερά παιχνίδια που αποδίδουν όφελος αλλά και το διαδικτυακό στοίχημα. Θεσπίζεται ακόμα η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τους παρόχους των παιχνιδιών αυτών και τα καταστήματα που έχουν άδεια.

Ξεκαθαρίζεται πως οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών θα πρέπει να απέχουν από χώρους που στεγάζονται ανήλικοι (όπως σχολεία), ενώ θα έχουν και επιγραφές με τους όρους των παιχνιδιών. Ακόμη θα εκδίδεται ατομική κάρτα παίκτη για να εξακριβώνονται λεπτομέρειες όπως η ηλικία του και πόσα χρήματα ξοδεύει. Περιορισμοί τίθενται και στην διαφήμιση των σχετικών καταστημάτων και χώρων.

Ads

Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες ξεκινούν από πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε αφαίρεση της άδειας.

Οι ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία

Όσον αφορά στα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια, όπως το πακ-μαν, επανέρχονται στην αγορά αλλά τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να διενεργείται στοίχημα μεταξύ παικτών και να υπάρχει χρηματικό όφελος.

Για τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου οφέλους, όπως χαρακτηρίζονται, το ανώτατο ποσό στοιχήματος θα είναι συγκεκριμένο και οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν μέχρι ένα ποσό για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Γίνεται λόγος για τη διεθνή πρακτική, λειτουργίας 3,2 τερματικών ανά 1.000 κατοίκους.

Σχετικά με το διαδικτυακό στοίχημα τονίζεται ότι επιτρέπεται υπό όρους κατόπιν ειδικής άδειας πέντε ετών. Οι ιστοσελίδες θα πρέπει να έχουν την κατάληξη .gr

Άνοιγμα της αγοράς

Η αγορά προβλέπεται να ανοίξει είτε με διεθνή διαγωνισμό, είτε με διεθνή διαγωνισμό με μεταβατικό στάδιο 2-3 χρόνια καθώς και με προκήρυξη αδειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αρχική παραχώρηση στον ΟΠΑΠ αδειών για ορισμένο χρόνο και στη συνέχεια επιλογής από τον οργανισμό τουλάχιστον τριών παρόχων στους οποίους θα αναθέτει την αγορά.