Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθούν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις 24 Ιανουαρίου 2011, τα στελέχη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) που υπήρξαν μηνυτές ή/και πολιτικώς ενάγοντες στις δίκες του Κώστα Πλεύρη για αντισημιτισμό, που κατέληξαν σε απαλλακτική απόφαση.

Ads

Συγκεκριμένα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, τα στελέχη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας (ΑΠ) Άννα Στάη, Ρένα Κούτελου και Λάμπης Κατσιάπης δικάζονται ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, για διασπορά ψευδών ειδήσεων δια του τύπου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ψευδείς ειδήσεις αποτελούν «η υποστήριξη του Κ. Πλεύρη από αντισημίτες εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που συνιστούν «φασιστικό δίκτυο» στη δικαιοσύνη».

Συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων θα είναι ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης και στους μάρτυρες υπεράσπισης θα είναι ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς.

Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Κώστα Πλεύρη, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας που θα υπερασπιστεί τους φερόμενους ως θιγόμενους λειτουργούς της δικαιοσύνης, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΠΣΕ.

Ads

Σε δίκη παραπέμπονται στις 24 Ιανουαρίου 2011, και τα στελέχη του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτης Δημητράς και του ΚΙΣ Βενιανμίν Αλμπάλα, Λέων Γαβριηλίδης, Μωϋσής Κωνσταντίνης και Αβράαμ Ρεϊτάν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Πλεύρη μετά από έγκληση του τελευταίου.

Κατά το κατηγορητήριο, ψευδή και συκοφαντικά είναι όλα όσα περιέχονται στις καταθέσεις ή δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής των κατηγορουμένων (τα οποία οδήγησαν στην πρωτόδικη καταδίκη του Κ. Πλεύρη). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεωρούνται ψευδή και συκοφαντικά ότι ο συγγραφέας εκδήλωνε στο βιβλίο του την επιθυμία του να μην υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη ή την ολική εξαφάνισή τους, ότι έβριζε και προσέβαλε το σύνολο των Εβραίων, ότι εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις στα κείμενά του, ότι προέτρεπε σε πράξεις βίας κατά των Εβραίων, ενώ αληθές θεωρείται πως στρεφόταν κατά των Εβραιοσιωνιστών και δεν προέτρεπε σε πράξεις βίας.

Μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση θα είναι ο Κώστας Πλεύρης, ο (βουλευτής του ΛΑΟΣ και συνεκδότης του βιβλίου του Κ. Πλεύρη) Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι εκδότες Ιωάννης Σχοινάς και Χρήστος Κοσσιώρης.