Μετά τις γιορτές θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει, καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ads

Η απελευθέρωση περίπου 150 επαγγελμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, θα προβλέπει το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως γενικό πλαίσιο. Τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία θα ρυθμίζουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα.

Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των νόμων, επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου σημαντική με την ψήφισή τους.

Ads

Σημειώνεται ότι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τρεις ενημερώσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τα θέματα που αφορούν α) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων, β) την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γ) την ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.

Περιλαμβάνει επίσης την συζήτηση για το σχέδιο νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τέλος θα συζητηθεί και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Κριτική στον Παπακωνσταντίνου για ελλιπή ενημέρωση

Καλύτερη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών και συνεργασία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους συναρμόδιους υπουργούς ζήτησαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου οι Χάρης Καστανίδης και Άννα Διαμαντοπούλου. Αφορμή δόθηκε από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

«Πρέπει να γίνεται ουσιαστική διαβούλευση και όχι να πληροφορούμαστε τις προθέσεις του υπουργείου από διαρροές στον Τύπο» φέρεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι πριν από λίγο καιρό, μία αστήρικτη εικασία προκάλεσε απεργία των δικηγόρων με πολλαπλές επιπτώσεις.

«Χρειαζόμαστε καλύτερη ενημέρωση. Όλες αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιών θα ζητούν σε λίγο καιρό να σε συναντήσουν, εσύ δεν θα έχεις ώρα να τους δεις, ούτε και οι σύμβουλοί σου. Γι’ αυτό πρέπει εμείς να είμαστε καλά ενημερωμένοι, επειδή ο καθένας θα απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό» υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι στη συνεδρίαση δεν έγινε καν πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά ότι επρόκειτο για μία πρώτη ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια στιγμή παρενέβη και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι για όλα τα νομοσχέδια θα γίνει διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ, την ίδρυση «κοινωνικών επιχειρήσεων», με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσίασε τις διαδικασίες απλοποίησης και επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.