Χωρίς απαραίτητα υλικά έχουν μείνει πολλά νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι διοικήσεις δεν έχουν προβεί σε αγορές αναμένοντας τη διεξαγωγή, από το υπουργείο, των ενιαίων ηλεκτρονικών διαγωνισμών και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του υπουργείο με τις εταιρείες για τις τιμές. Κρίσιμη είναι η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ προμηθευτών δημοσίων νοσοκομείων που έχουν σταματήσει τη διάθεση υλικών περισσότερο από δύο εβδομάδες και γενικών γραμματέων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Ads

Λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει το υπουργείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, απέστειλε στα νοσοκομεία νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία επιτρέπει στους διοικητές να αγοράζουν άμεσα ένα προϊόν εφόσον πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, ωστόσο οι προμηθευτές δεν παραδίδουν τα προϊόντα λόγω της μη εξόφλησης των χρεών.

Το αποτέλεσμα είναι ασθενείς να κινδυνεύουν καθημερινά. Πολλά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορα νοσοκομεία όπως στο Ιπποκράτειο, στο Σωτηρία, στον Ερυθρό Σταυρό, στο ΚΑΤ, στο Λαϊκό, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στο Ασκληπειό Βούλας, στον Ευαγγελισμό, σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της επαρχίας.

Ο διακανονισμός των χρεών έχει οδηγήσει σε σκληρή αντιπαράθεση το υπουργείο Υγείας και τους προμηθευτές. Μιλώντας στη ΝΕΤ, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για εκβιασμό εκ μέρους των προμηθευτών, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ.Μητρόπουλος, με δηλώσεις του στο Βήμα 99,5, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για καθυστερήσεις.

Ads

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για τεχνητή έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία, εξαιτίας του εκβιασμού που ασκούν οι προμηθευτές, οι οποίοι δεν δέχονται τον διακανονισμό των χρεών με την έκπτωση του 19%. «Είναι αδιανόητο να μην δέχονται τη ρύθμιση. Έβγαλαν πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρουμε για τις υπερτιμολογήσεις. Θα μπουν κανόνες. Εμείς δίνουμε μάχη κάθε μέρα» τόνισε η υπουργός.

Απαντώντας στην κ. Ξενογιαννακοπούλου, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι τα μέλη του Συνδέσμου έπαιρναν κανονικά μέρος στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων και δεν ήταν εκείνοι που έδιναν υλικό με τις φουσκωμένες τιμές που προβλέπονται στα ΦΕΚ. Αναφέρθηκε επίσης σε λίστα που συνεχώς αυξανόταν -από 185 υλικά έφθασαν τα 3.000-, όπως και οι τιμές, προσθέτοντας ότι «Είμαι σίγουρος ότι οι φύλακες δεν έκαναν τη δουλειά τους».

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι η λίστα των υπερτιμολογημένων υλικών που προβλέπεται στα ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του Ν.Κακλαμάνη, του Δ.Αβραμόπουλου και ότι δεν μειώθηκε επί Μ.Ξενογιαννακοπούλου.

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για καθυστερήσεις, λέγοντας πως «Όταν υπάρχει φωτιά σπεύδεις να τη σβήσεις με έναν κουβά. Δεν το μελετάς εννιά μήνες» και σημείωσε ότι η πρόταση για διακανονισμό των χρεών είναι απαράδεκτη.

Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι «εκτυλίσσεται ένας διπλός εκβιασμός, Πρώτον από μια μερίδα προμηθευτών, οι οποίοι δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και αφετέρου από άλλους οι οποίοι δε θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Θα προχωρήσουμε στο διακανονισμό. Καλούμε τους προμηθευτές να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους, αλλά παράλληλα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να μην υπάρχει προκλητή έλλειψη στα νοσοκομεία και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους» πρόσθεσε η υπουργός Υγείας. «Το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και το δημόσιο δεν εκβιάζονται. Το διακανονισμό θα τον προχωρήσουμε διότι οφείλουμε να εξυγιάνουμε το χώρο της υγείας».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα».

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού – ιατρικού υλικού. «Οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν πότε και αν καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τους προμηθευτές των νοσοκομείων να εγκαταλείψουν τα συμφέροντά τους και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με κυβερνήσεις» τονίζεται σε ανακοίνωση.

«Οι στιγμές που ζούμε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας φέρνουν στο νου προπολεμικές καταστάσεις. Οι εντολές Ε.Ε. – ΔΝΤ και η επίκληση των υπαρκτών φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δε μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση για την πλήρη διάλυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία, καθώς και η δυσλειτουργία του συστήματος προμηθειών που οδηγεί στις τρομακτικές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. Δική της θα είναι και η ευθύνη για ότι συμβεί. Είναι φανερό πως το σχέδιο στήριξης κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η ρύθμιση των χρεών, ύψους 5.2 δις ευρώ, προς τους προμηθευτές, ενώ το υπουργείο θριαμβολογεί για μείωση των δαπανών στη δημόσια υγεία κατά 10% και καταθέτει το νέο νομοσχέδιο για τον «εξορθολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας». .

Σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσα τους Τζάνειο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Αττικόν, συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας, εξαιτίας μη καταβολής των εφημεριών. Επιπλέον, οι γιατροί σημειώνουν ότι ακόμη και να σταματήσουν τις επισχέσεις, θα είναι αδύνατο να δουλέψουν λόγω έλλειψης υλικών και προσωπικού.

Την Τρίτη 15 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος με ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας. Η δημόσια υγεία κατεδαφίζεται από Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με τους πολίτες διεκδικούν ανατροπή των μέτρων και καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.